Naša reprezentacija danas igra protiv Japana za ulazak u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru.

Kao jedne od najvećih prijetnji 'Vatrenima' izdvajaju se nogometaši Kaoru Mitoma i Ao Tanaka. 

Kaoru Mitoma i Ao Tanaka su prijatelji i suigrači
Profimedia 

Osim suigrača u reprezentaciji, Kaoru i Ao prijatelji su iz djetinjstva i pohađali su osnovnu školi Saginuma u Kawasakiju, gradu poznatom po proizvodnji snažnih motora.

A kada je spektakularna akcija dvojice prijatelja, Kaoru je asistirao Tanaki za pogodak koji je šokirao Španjolsku, izbacila Njemačku sa Svjetskog prvenstva i odveo Japan u šesnaestinu finala, ispunili su obećanje koje su dali.

Mitoma, krilni napadač Brightona koji je godinu dana stariji od Tanake, imao je samo 13 godina kada je napisao poruku u godišnjak maturanata u kojoj se obvezao da će svoju zemlju učiniti ponosnom kao nogometaš.

Sljedećeg ljeta, Tanaka je ponovio riječi svog prijatelja. Dakle, kada je Mitoma uspio zadržati loptu u terenu i asistirati Tanaki za gol, njihovo je veselje postalo još slađe spoznajom da su ispunili obećanje iz djetinjstva.

Tanaka, koji igra za Fortunu Dusseldorf iz Bundeslige 2, rekao je: 'Kaoru mi je poput starijeg brata i netko na koga sam se uvijek ugledao.

Zbog toga sam, kad su svi mislili da će lopta izaći iz igre, vjerovao u Mitomu. Znao sam da će trčati do kraja. To je na kraju i dovelo do cilja. Bilo je to zato što sam vjerovao u njega. Zajedno smo igrali nogomet kad smo bili mali, a sada smo zajedno na najvećoj sceni.'

Kaoru Mitoma nedavno je oženio ljubav svog života, no njezino ime nije otkrio. Zajedno su navodno od fakulteta, a svoju su vezu podigli na višu razinu kada su se vjenčali u srpnju 2022. 

Kaoru Mitoma oženio se u srpnju 2022.
Profimedia 

S druge strane, njegov prijatelj Ao Tanaka u vezi je s Suzuki Airi, pjevačicom, glumicom, model, youtubericom. Suzuki piše i svoj blog, a upravo je tamo potvrdila šuškanja o vezi s nogometašem.

'Sigurna sam da neki od vas znaju iz medija, ali ja sam u vezi s nogometašem Tanakom Ao-sanom. Žao mi je što sam vas ovako iznenada obavijestila.'

Nastavila je: 'Ova godina, 2022., važna je godina i za njega i za mene. Oboje ćemo se ozbiljno suočiti sa stvarima koje moramo učiniti u ovom trenutku i nastaviti s našim aktivnostima kao i dosad. Molimo vas da nas imate u mislima.'

Tanaka je također održao konferenciju za novinare kako bi potvrdio navode da su on i Suzuki u vezi.

Japan je pobijedio i Španjolsku i Njemačku na vrhu svoje skupine - i trebat će im još jedan monumentalan napor da nastave svoj put kada se suoče s finalistom Svjetskog prvenstva 2018.

Hrvatska igra protiv Japana za ulazak u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva 2022.
Profimedia 

Japanski branič Yuto Nagatomo rekao je svojim suigračima da će morati pokazati 'samurajski duh' na današnjoj utakmici osmine finala protiv Hrvatske na Svjetskom prvenstvu.

Trebat će im još jedna kvaliteta koju je Nagatomo naučio igrajući gotovo desetljeće u Italiji, uglavnom za milanski Inter. 'Coraggio', rekao je Nagatomo. 'Moramo igrati hrabro.' Japan se po četvrti put pojavljuje u nokaut fazi i još uvijek traži svoju prvu pobjedu. Okupili su se u grupnoj igri i pobijedili Njemačku i Španjolsku - dva bivša svjetska prvaka - 2-1, ali su također izgubili 1-0 od Kostarike.

Hrvatska, najmanja zemlja u finalu od 16 zemalja sa samo 4 milijuna stanovnika, bila je drugoplasirana prije četiri i pol godine protiv Francuske i završila na trećem mjestu 1998. Treća sreća? 'Zašto ne', rekao je naš izbornik Zlatko Dalić.