Zbog održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva oči cijelog svijeta trenutno su okrenute na Katar, a u centar pozornosti došao je i najmoćniji čovjek u ovoj zemlji- katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani. 

42-godišnji emir četvrti je sin bivšeg katarskog emira i njegove druge supruge. Iako nije bio prvi u redu za preuzimanje prijestolja, zahvaljujući svojim sposobnostima uspio se izboriti za to mjesto. I prije nego što je zamijenio oca na funkciji, emir se bavio politikom, ali nije bio na visokim funkcijama, a školovao se u Velikoj Britaniji, te diplomirao na britanskoj, vojnoj akademiji kao jedan od najboljih polaznika. Kad je završio akademiju, vratio se doma i služio vojsci.

Tamim bin Hamad Al Thani je emir Katra
Profimedia 

Ono što je zanimljivo i neobično mnogima iz zapadnog svijeta je činjenica da Al Thani ima čak tri supruge i trinaestero djece. Zanimljivo je i da se u javnosti pojavljuje sa samo jednom od njih, onom prvom, Jawaher bint Hamad bin Suhaim Al Thani, s kojom je u brak stupio 2005. godine, a tamošnji mediji pišu da su njih dvoje daljnji rođaci.

Jawaher ima značajne povlastice kao prva supruga, poput pratnje supruga na važnim obvezama u inozemstvu. Zajedno imaju dva sina i dvije kćeri. Jawaher potječe iz plemenite i moćne obitelji. Njezin je otac nekoć bio katarski premijer, a ona je 2021. stekla diploma magistre umjetnosti u Kataru te je strastvena kolekcionarka umjetnina.

Jawaher
Profimedia 

U rodnom Kataru se, za razliku od druge dvije emirove supruge, redovito pojavljuje na javnim događajima, a pažnju svjetske javnosti privukla je kad se je sa suprugom posjetila Španjolsku.

Tom su prilikom emira i suprugu ugostili španjolski kralj Felipe i kraljica Letizia, a mnogima je upalo u oči da se Jawaher u javnosti pojavila bez vela što bi čak i njoj u Katru bilo nemoguće. Naime, tamo je ženama dopušteno pojavljivanje u javnosti samo kad su potpuno pokrivene velom.

Jawaher je tad pokazala i zavidan modni izričaj. Prilikom izlaska na ručak sa španjolskim kraljevskim parom pojavila se od glave do pete u Chanelu, a bijeli outfit upotpunila torbicom Hermes Kelly.

Jawaher bint Hamad bin Suhaim Al Thani, Tamim bin Hamad Al Thani, kralj Felipe, kraljica Letizia
Profimedia 

Na večernjem banketu održanom u palači, pojavila se u svečanijem, tamnom izdanju. Nosila je dugu crnu zatvorenu haljinu s dijamantnim detaljima uz koju je ponijela klasičnu crnu torbu.

Sklonost visokoj modi i besprijekoran ukus u odijevanju, Jawaher je imala od koga ‘pokupiti’. Naime, njena svekrva, emirova majka 63-godišnja Moza bint Nasser, koja se često nađe na listama najbolje odjevenih žena na svijetu.

Katarski emir sa suprugom u posjetu španjolskoj kraljevskoj obitelji
Profimedia 

O Mozinu stilu pisao je i Vogue koji ju je uvrstio među pet najbolje odjevenih žena svijeta, Vanity Fair proglasio ju je najbolje odjevenom damom plave krvi, a poznati Givenchyjev dizajner Julien Macdonald nazvao ju je drugom Jackie Kennedy.

Ova žena sjajnog stila često kontaktira s britanskom kraljevskom obitelji, a na Instagramu postoji stranica posvećena njezinoj odjevnoj priči koju prati više od 200 tisuća ljudi.

Moza bin Nasser majka je emira Katra
Profimedia 

Zbog zaljubljenosti u modu vjerojatno je utjecala na odluku da katarska obitelj 2010. kupi poznatu britansku kuću Harrods za 1,7 milijardi dolara, a dvije godine poslije talijansku modnu kuću Valentino. Oni koji je poznaju tvrde da je elegantna i očaravajuća žena, zaljubljenica u Chanel, Dior i Jean Paul Gaultier.

‘Kad sam iscrpljena, odem u svoju garderobu i pregledam ormare te pokušam kombinirati i popraviti stvar’, za arapsku verziju Voguea objasnila je svoju modnu viziju jedna od najbogatijih žena svijeta.