Često je opisuju kao tajno oružje kraljevske obitelji zahvaljujući njezinom prizemnom i poštenom pristupu dužnosti.

No unatoč njezinoj popularnosti, obrve su se podigle zbog titule koju je grofica od Wessexa Sophie dobila prilikom udaje za najmlađeg sina pokojne kraljice, princa Edwarda.

Princ Edward i Sophie vjenčali su se 1999. godine
Profimedia 

Za razliku od svog starijeg brata princa Andrewa, Edward nije dobio titulu vojvodstva, a u vrijeme njihova vjenčanja 1999. potvrđeno je da će postati grof od Wessexa.

To je značilo da je Sophie, koja danas slavi 58. rođendan, postala grofica od Wessexa - a ne vojvotkinja.

Međutim, smatra se da je zamalo završila s titulom vojvotkinje - a bila je to ista ona koju je sada princeza od Walesa dobila na dan svog vjenčanja.

Kate Middleton na dan vjenčanja postala je vojvotkinja od Cambridgea
Profimedia 

Prema jednom dvoraninu, Edwardu je prvotno trebala biti ponuđena titula vojvode od Cambridgea, koju je na kraju dobio princ William.

Da se ovaj prvotni plan ostvario, Sophie bi bila vojvotkinja od Cambridgea - titula koja je na kraju pripala Kate.

Međutim, izvor bliz kraljevskoj obitelji je 2010. objasnio za The Telegraph: 'Princ Edward je trebao biti vojvoda od Cambridgea, ali je gledao film Zaljubljeni Shakespeare, koji je imao lik koji se zove grof od Wessexa.'

Međutim, još bi moglo doći vrijeme da Edward i Sophie postanu vojvoda i vojvotkinja.

Princ Edward i Sophie imaju titule grofa i grofice od Wessexa
Profimedia 

Prethodno je otkriveno da je Edward namjeravao postati vojvoda od Edinburgha, u čast svog pokojnog oca princa Philipa.

To bi značilo da će Sophie postati vojvotkinja od Edinburgha - titula koju je kraljica nosila od svog vjenčanja 1947. do prijestola 1952.

Grofica se jednom prisjetila trenutka kada je njoj i Edwardu rečeno da bi pokojni Philip želio da oni preuzmu titulu u intervjuu za Telegraph.

Rekla je: 'Sjedili smo tamo pomalo zapanjeni. Doslovno je ušao ravno i to rekao: 'Točno. Jako bih volio kada biste to razmotrili'.'

Titulu vojvode od Edinburgha naslijedio je kralj Charles nakon smrti princa Philipa jer mu je on bio najstariji sin.

Princ Philip želio je da Edward i Sophie budu vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha
Profimedia 

Sada kada je kralj naslijedio svoju majku, Vojvodstvo od Edinburgha se spojilo s krunom, što znači da se slobodno može ponovno dodijeliti drugom kraljevskom paru.

Iako se smatra da su i pokojna kraljica i Philip željeli da Edward i Sophie preuzmu vojvodstvo, na Charlesu će biti odluka tko će ga naslijediti.

Princ Edward trebao bi naslijediti titulu brata i kralja Charlesa
Profimedia 

Nakon sugestija da bi Charles mogao ići protiv prvotnih planova, izvor je ranije rekao za Sunday Times: 'Princ Charles je vojvoda od Edinburgha i na njemu je što će se dogoditi s titulom. Neće pripasti Edwardu.'

Ali u prethodnom intervjuu za BBC, Edward je istaknuo kako konačna odluka o naslovu ostaje na Charlesu. Rekao je: 'Bilo je dobro u teoriji, davno prije kad je to bio pusti san moga oca... i naravno, ovisit će o tome hoće li princ od Walesa, kada postane kralj to učiniti, pa ćemo pričekati i vidjeti.'

Brojne su glasine kako će kralj Charles 'kazniti' Edwarda i Sophie zbog njezinog odnosa s Meghan Markle.

Naime, Meghan je na sprovod kraljice Elizabete stigla sa Sophie, s kojom i putovala do Westminsterske opatije u automobilu.

Grofica od Wessexa i Meghan Markle putovale su u istom automobilu do Westminsterske opatije
Profimedia 

Britanski mediji tvrdilii su kako su se dvije žene jako zbližile jer Sophie bolje od ostalih članova kraljevske obitelj razumije Meghaninu poziciju. 

Stručnjaci za kraljevsku obitelj Sophie nazivaju i 'mirotvorkom' i to zbog toga što se cijelo vrijeme razdora između prinčeva Harryja i Williama trudila pomiriti zavađene strane. I dok je danas znana kao miljenica kraljice Elizabete i kao njezina uzdanica, nekoć vojvotkinja od Wessexa nije imala tako povlašten tretman – barem ne kada je riječ o pisanju tabloida.

Kako je rođena kao pučanka, a završila je školu za tajnicu te je kasnije pokrenula svoju PR firmu, Sophie je u početku svoje veze s princom Edwardom imala poprilično nepovlašten status u britanskim medijima. Nazivali su je 'običnom' i 'djevojkom iz susjedstva' nedostojnom princa, a pročulo se i da je kao novinarka bila sklona oštrom kritiziranju britanskih vlasti 1990-ih.

Također, optužili su je početkom 2000-ih za iskorištavanje svog povlaštenog položaja kao supruge princa Edwarda da bi dobivala nove PR poslove, jer je sama rekla kako oni koji posluju s njom 'imaju veću šansu da ih netko zamijeti zbog njezinog utjecaja'. Zbog toga je 2002. zatvorila firmu i posvetila se isključivo kraljevskim dužnostima.

Danas je ipak uspjela 'ispeglati' svoj ugled te je apsolutna miljenica javnosti, a pokušavala je Meghan pomoći da se osjeća dobrodošlo u kraljevsku obitelj unatoč njezinoj nezavidnoj poziciji.

Grofica od Wessexa Sophie apsolutna je miljenica javnosti
Profimedia 

Inače, Sophie je u javnosti bila poznata kao jedna od kraljičinih najmilijih članova obitelji nakon što se udala za njenog sina, princa Edwarda. Osobito snažnu povezanost s kraljicom ostvarila je nakon smrti svoje majke Mary Rhys-Jones koja je preminula od raka želuca 2005. godine kad je Sophiena i Edwardova kćerkica Louise imala samo dvije godine. 

Nakon majčine smrti, Sophie su više puta čuli da kraljicu naziva 'mama', a ranije je izvor blizak palači otkrio da je njihov odnos zaista bio kao između majke i kćeri.

Grofica od Wessexa Sophie kraljicu Elizabetu je zvala 'mama'
Profimedia 

'Postoji velika ljubav i uzajamno poštovanje između njih dvije', rekao je ranije izvor za Daily Mail.

'Sophie je za kraljicu poput kćeri, jako su bliske. Vjeruje joj i oslanja se na nju više nego na mnoge', rekao je drugi izvor.

Stoga ne čudi kako je upravo Sophie bila jedna od najtužnijih kraljevskih članica na sprovodu kraljice Elizabete. Ispred palače Balmoral u Škotskoj, gdje je kraljica preminula, izašao je veliki broj članova kraljevske obitelji, a najviše se istaknula tuga čita tuga grofice Sophie.

Groficu od Wessexa Sophie jako je pogodila kraljičina smrt
Profimedia 

Također, britanski mediji prenose da je Sophie jako pogodila i smrt princa Philipa, a na njegovom se sprovodu Elizabeta najviše oslanjala upravo na nju. 

U našoj galeriji pogledajte više fotografija još uvijek grofice od Wessexa, Sophie.

Profimedia Grofica Sophie od Wessexa i princ Edward imali su posebnu naklonost kraljice Elizabete