Dodjela Oscara najvažniji je događaj godine u filmskoj industriji pa nije iznenađujuće da na ovoj ceremoniji viđamo najveće face Hollywooda u njihovim najboljim izdanjima, no ove godine je odjeknulo odsustvo dvojice velikih imena iz svijeta filma.

Radi se o glumcu Willu Smithu, koji nije smio doći na Oscare budući da mu je, nakon prošlogodišnjeg napada na voditelja Chrisa Rocka, to zabranjeno na deset godina, i megaslavnom Tomu Cruiseu čija je odsutnost privukla puno pozornosti budući da je njegov film 'Top Gun: Maverick' dobio šest nominacija.

Tom Cruise nije došao na dodjelu Oscara
Profimedia 

Prema pisanju Daily Maila, Cruise se nije htio pojaviti na dodjeli Oscara iz vrlo bizarnog razloga. Naime, izvori bliski glumcu tvrde da je Tom izbjegao prisustvovati ceremoniji da ne bi morao susretati svoju bivšu suprugu Nicole Kidman s kojom se razveo prije čak 20 godina.

'Tom nije bio tamo jer je ona bila tamo, a on nije želio naletjeti na nju', tvrdi jedan od izvora blizak Cruiseu, dok je iz drugog izvora došla informacija da njegov izostanak nije bio 'osobne prirode', već mu se navodno nije uklapao u raspored.

Nakon razvoda, Tom Cruise i Nicole Kidman godinama nisu bili viđeni na istim događanjima, a ona je na Oscare došla u pratnji supruga, glazbenika Keitha Urbana.

Nicole Kidman i Keith Urban ljubili su se na dodjeli Oscara
Profimedia 

Podsjetimo, Nicole i Tom bili su u braku 11 godina i to je ujedno najduži od njegova tri braka(prije Nicole je bio s glumicom Mimi Rogers, a nakon Nicole s Katie Holmes). Zajedno su posvojili dvoje djece, kćer Isabellu i sina Connora, a budući da su bili jedan od najpoznatijih parova u Hollywoodu, njihov je razvod iznenadio mnoge.

Oni sami o razvodu ne govore, no dugo se nagađa da je do razvoda došlo jer Nicole više nije mogla trpjeti sve veći pritisak Scijentološke crkve kojoj je Tom pripadao i vodila je bitku za svoje mentalno zdravlje.

Cruise je uključio njihovu djecu u ozloglašeni kult i preselili su se k njemu. Uspio ih je i okrenuti protiv Kidman što ona nikako nije mogla promijeniti, iako se trudila godinama. Koliko je cijela situacija postala ozbiljna, govori i to što Isabella nije razgovarala s Nicole čak 20 godina.

Tom Cruise i Nicole Kidman su se razveli 2001.
Profimedia 

U novoj knjizi bivšeg visokopozicioniranog člana Scijentološke crkve Mikea Rindera ‘A Billion Years: My Escape From a Life in the Highest Ranks of Scientology’ procurili su i neki detalji o odnosu Toma i Nicole u svjetlu njegove predanosti sekti.

Naime, Rinder piše da se Tom Cruse počeo povlačiti iz scijentologije dok je 1997. s Nicole snimao film ‘Oči širom zatvorene’ Stanleyja Kubricka. Navodi da je glumac počeo ignorirati pozive čelnika crkve, Davida Miscavigea što se dotičnom, naravno, ni malo nije svidjelo.

Miscavige je tad, ne namjeravajući dopustiti da mu isklizne jedna od najvećih svjetskih zvijezda, u London, gdje se snimao film, poslao crkvenog izvršnog direktora Martyja Rathbruna da s Tomom napravi takozvanu reviziju, odnosno process kroz koji se subjekta provodi kroz događaje iz njegova života da bi se riješio negativnosti i postigao novu razinu ‘jasnoće’.

U knjizi se navodi da se tako Cruise ‘polako vratio natrag u svijet scijentologije’, no ovo je, navodno, ‘stvorilo distance između Toma i Nicole’. Glumicu je suprug ranije pokušavao povući u scijentologiju, no ona ‘nikad nije izrazila želju da se pridruži crkvi ili nauči nešto o njoj’. Tu nije pomogla ni činjenica da je Nicolein otac psihijatar, dok se scijentologija protivi psihijatrijskom liječenju.

Nicole Kidman i Toma Cruisea je navodno rastavila scijentologija
Profimedia 

‘Da nije bila supruga Toma Cruisea, već bi joj njena obiteljska povezanost sa psihijatrijom onemogućila da sudjeluje’, navodi Rinder.

Čelnike crkve je, piše on, brinuo utjecaj koji je Nicole Kidman imala na njihovu najslavniju zvijezdu, te su je čak špijunirali i prisluškivali njene telefonske razgovore.

No, vjerojatno najteži i najbolniji udarac koji su uspjeli zadati Nicole je činjenica da su protiv nje, piše Rinder, okrenuli njenu i Tomovu posvojenu djecu. Uzeli su ih pod svoje i indoktrinirali teorijom L. Rona Hubbarda, o takozvanim supresivnim osobama. Prema učenju scijentologije, supresivna osoba je netko tko se smatra neprijateljem crkve i koga se mora utišati ili uništiti.

Kad su se Tom i Nicole razveli, Miscavige je bio sretan što Nicolein ‘negativni utjecaj’ više nije Toma odvlačio od sekte. Nakon razvoda Cruise je postao gorljivi javni promotor i zagovornik scijentologije i Miccavigea’, zaključio je Rinder.

O odnosu Toma i Isabelle s Nicole pisala je i glumica Leah Remini, koja je također napustila scijentologiju. Ona je u svojoj knjizi ‘Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology’ opisala kako se na vjenčanju Toma Cruisea i Katie Holmes vozila s njegovom posvojenom djecom i kad ih je pitala viđaju li majku nakon razvoda od oce, Isabella je navodno odgovorila: ‘Ne ako imam izbora. Naša majka je je**** supresivna osoba’.