Na spomen 'retrogradnosti' mnogima se diže kosa na glavi, a loša vijest je da nas nakon retrogradnog Merkura čeka utjecaj drugog planeta koji prijeti sve okrenuti naglavačke i posegnuti u najdublje dijelove duše, čak i dijelove koje izbjegavate.

Naime, od 1. svibnja do 10. listopada 2023. godine očekuje nas vladavina retrogradnog Plutona.

Pluton 1. svibnja počinje svoje retrogradno putovanje u znaku Vodenjaka, gdje će ostati do 11. lipnja, kada ulazi u znak Jarca, piše Sensa.rs.

Plutonov ulazak u Vodenjaka označava početak novog ciklusa. Neki ga čak definiraju kao ulazak u doba Vodenjaka. Pluton u Vodenjaku također najavljuje veliki tehnološki napredak, jasniju usmjerenost na zajednicu i ljudskost, kao i duhovni razvoj.

Nakon retrogradnog Merkura stiže retrogradni Pluton
Shutterstock 

Sve što Pluton donosi ima svoju svijetlu i tamnu stranu – staro umire, novo se rađa i događaju se transformacije. Ovaj planetoid simbolizira izdizanje iz pepela i sa sobom nosi energiju snažne i duboke transformacije na kolektivnoj razini.

Retrogradni Pluton također nas poziva na osobnoj razini da se osvrnemo i procijenimo kako su se naši životi promijenili. Trebali bi smo se zapitati kako smo se promijenili i evoluirali? Jesmo li i mi doživjeli ponovno rođenje ili smrt?

Moramo biti strpljivi sa složenim porukama koje nam Pluton šalje jer on nastavlja svoje retrogradno putovanje kroz znak Jarca sve do studenog 2024. kada će definitivno ući u znak Vodenjaka i otkriti svoj puni potencijal.

Energija retrogradnog Plutona može biti zastrašujuće moćna: kada je direktna poziva nas da se suočimo s vanjskim izazovima, a kada je retrogradan upućuje nas da pogledamo duboko u sebe. Plutonova energija ponekad zahtijeva da se staro potpuno raspadne, slomi i sagori kako bi se rodilo nešto novo.

Počeo je retrogradni Pluton
Shutterstock 

To znači raskid sa starim paradigmama i idejama, što može biti vrlo uznemirujuće na osobnoj i kolektivnoj razini.

Ovo će ujedno biti i razdoblje kada ćemo se suočiti sa svojim mračnim dijelovima duše, svojom sjenom i mislima i emocijama koje potiskujemo.

Razdoblje od 1. svibnja do 11. listopada 2023. godine

U ovom razdoblju očekuju nas brojne osobne transformacije, iako ne bez izazova i poteškoća. Trebamo se pripremiti i na izljeve tamnijih poriva i osnovnih emocija.

Također je moguće da će se mnogi od nas suočiti sa željom za posjedovanjem moći ili snažnim osvetničkim emocijama – trebali bismo dobro razmisliti vode li nas postupci motivirani tim emocijama i potrebama na nešto ili ne.

Ako imate rane iz prošlosti i osjećaje kojih se ne možete osloboditi, sljedećih nekoliko mjeseci bit će odlično vrijeme za suočavanje s bolnom prošlošću. Plutonova energija može vam pomoći da rasvijetlite događaje iz prošlosti i konačno ih otpustite.

Retrogardni Pluton budi mračne porive i emocije
Shutterstock 

Također je odlično vrijeme za brigu o svom zdravlju na svim razinama. Promjene u prehrani, meditacija, psihološko savjetovanje, razni tretmani – u ovom će razdoblju njihovi učinci biti pojačani i uspješniji.

Kako iskoristiti energiju retrogradnog Plutona?

• Iskreno procijenite svoj život od ožujka do listopada 2023. Što se promijenilo? Što još treba promijeniti?

• Poštujte svoju potrebu za mirom i kontemplacijom.

• Radite sa svojom sjenom.

Suočite se sa svojim strahovima i shvatit ćete da vas više ne drže u šaci.

• Otpustite sve što nije pod vašom kontrolom.

• Oslobodite se boli iz prošlosti koja vas blokira.

• Hrabro pokažite svoju moć i procijenite koja vam uvjerenja tu moć oduzimaju.

Pitanja za retrogradni Pluton:

• Mogu promijeniti svoj život s/sa...

• Najviše se bojim...

• Najmoćniji sam kada…

• Ove stvari više ne funkcioniraju u mom životu...

• Otpuštam kontrolu od/nad...