Dok je Meghan Markle, supruga princa Harryja, daleko od omiljene u britanskoj, a sve više i u svjetskoj javnosti, suprugu njegovog brata Williama, buduću englesku kraljicu Kate Middleton, mase obožavaju.

Gdje god se pojavi, uvijek je otmjena, suzdržana, ali sa spremnim toplim osmijehom. Kate je osvojila srca svojih budućih podanika, ali i brojnih svjetskih zvijezda. No, zbog suzdržanog i smirenog držanja i toga što se gotovo nikad ne gura u prvi plan, Kate Middleton na prvi pogled djeluje kao vrlo pitoma i poslušna supruga budućeg kralja te je mnogi doživljavaju kao pokornu osobu.

Kate Middleton
Profimedia 

Međutim, stručnjakinja za kraljevsku bitelj, Valentine Low tvrdi da je prava Kate, koju javnost ne vidi, puno ‘čvršća’.

‘Kad nije u javnosti, ima čeličnu volju, puno je čvršća nego što nam se čini. Ona je žena koja odlično izgleda i dobro se odijeva, lijepo se smiješi, bavi se dobrotvornim radom. Daje dojam da je pomalo dosadna’, objašnjava Low.

Kao primjer situacije u kojoj je njen čelični karakter došao do izražaja, stručnjakinja navodi odgovor palače na prozivke Meghan Markle i princa Harryja prilikom gostovanja kod Oprah Winfrey, kad su kraljevsku obitelj prozvali za rasizam, odnosno ustvrdili da je bilo zabrinutosti oko toga kakvu će boju kože imati njihovo dijete.

Kate Middleton
Profimedia 

‘Cijela obitelj se ražalostila kad je shvatila koliko je posljednjih nekoliko godina bilo izazovno za Harryja i Meghan. Pitanja koja su pokrenuta, osobito ona koja se tiču rase, su zabrinjavajuća. Iako sjećanja mogu varirati, shvaćena su vrlo ozbiljno i obitelj će ih rješavati u privatnosti’, navedeno je u izjavi koja je tad službeno objavljena.

U svojoj knjizi Low opisuje kako je kraljevska obitelj bila podijeljena oko toga kako će odgovoriti na prozivke, no tvrdi da je na kraju to bio Katein odgovor.

‘Neki su članovi kraljevske obitelji smatrali da će to biti napadanje Harryja i Meghan i da će to na kraju loše završiti, no Kate je imala čvrste argumente’, piše Low i ističe da je buduća kraljica htjela biti sigurna da iz izjave bude jasno da Harryjeva i Meghanina verzija događaja neće biti prihvaćena kao istinita.

Kate Middleton
Profimedia 

Navela je i da je Kate itekako svjesna da će ona jednog dana postati kraljica i da ‘vrlo pažljivo razmišlja od dugoričnoj sigurnosti, snazi i stabilnosti kraljevske obitelji kao instituciji’.

‘Dobra je u tome, ima uvid u širu sliku, igra dugu igru’, zaključuje Low.