Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEZIVA PRIČA O STVARNOJ LOLITI: Oteta je i gnjusno iskorištavana s 11 godina, agonija počinje nakon što je oslobođena

Knjiga Lolita iz 1955. godine, ispirirana je istinitim događajem iz života Sally Horner.

 Tragičan život Florece Sally Horner bio je inspiracija za roman 'Lolita' Izvor: Wikipedia

Florence 'Sally' Horner imala je samo 11 godina kada ju je oteo bivši zatvorenik Frank La Salle. Držao ju je zatočenu gotovo dvije godine te je tjerao da se javno pretvara da je njegova kći dok ju je istovremeno seksualno iskorištavao.

Sve je počelo igrom Istina ili izazov... a Sally je nažalost odabrala izazov.

 Scena iz filma 'Lolita' iz 1997. Izvor: IFA Film / United Archives / Profimedia

Ljetni odmor iz noćne more

U lipnju 1948. Sally je poljubila svoju majku Ellu na rastanku prije nego što je ušla u autobus u Camdenu, New Jersey, koji je vozio za Atlantic City. Njezina majka, kasnije je rekla da je svrha putovanja bila 'malo odmora' njezine kćeri. Nije ni slutila da svoju kćer šalje na putovanje stvoreno za noćnu moru.

Predala je Sally gospodinu Warneru, ocu Sallyne školske prijateljice koja ju je pozvala da se pridruži njihovom obiteljskom odmoru na obali Jerseyja. Gospodin Warner bio je veoma uvjerljiv kada je nazvao Ellu da joj objasni da on i njegova žena imaju 'puno mjesta' za Sally u njihovoj kući na plaži.

Ella od tada svoju kćer nije vidjela gotovo dvije godine, a gospodin Warner uopće nije postojao.

 Film 'Lolita' iz 1962. Izvor: A.A. Productions Ltd. / Christophel Collection / Profimedia

Međutim, postojao je čovjek po imenu Frank La Salle. Osuđeni silovatelj, bacio je oko na 11-godišnju Sally koja je živjela u Camdenu sa starijom sestrom i majkom, udovicom Ellom.

Frank je zapravo promatrao Sally neko vrijeme prije početka ljetnih praznika. Puna želje da se svidi popularnim djevojkama u svom razredu, Sally je prihvatila izazov da nešto ukrade. Ukrala je bilježnicu od pet centi i stavila je u svoju školsku torbu. Trenutak kasnije, zgrabio ju je stariji muškarac grubog izgleda i rekao joj: 'Ja sam agent FBI-a, a ti si uhićena.' Mlada Sally bila prestrašena jer je bila naučena pokoriti se autoritetu i slušati starije.

Sally nije ni slutila da je agent FBI-a zapravo 53-godišnji bivši osuđenik, koji je nedavno izašao iz zatvora. Bio je osuđen po pet točaka optužnice za silovanje djevojčica od 12 i 14 godina. 

 Film 'Lolita'. Izvor: IFA Film / United Archives / Profimedia

Frank joj je rekao da ima kolege u FBI-u koji takve lopove šalju u kaznionicu. Sally je briznula u plač, a onda joj je Frank ponudio da, ako mu obeća da će ga poslušati kad dođe po nju, pustit će je. Pustio ju je da ode, da bi se nakon nekoliko mjeseci pojavio kako bi je 'provjerio'. U lipnju se ponovno pojavio dok je sama vraćala kući iz škole. Rekao joj je da je traži Vlada Sjedinjenih Država i da će morati lagati svojoj majci da bi otišla tamo.

Plan je bio prevariti mamu pričom o obiteljskom odmoru s prijateljicom iz škole. Sally je kasnije rekla istražiteljima: 'Da sam se vratila kući, došli bi po mene, a onda bih otišla u zatvor... Vlada mu je naredila da me čuva i brine o meni, tako je rekao.'

U početku je zvala i pisala

Sally i Frank prijavili su se u iznajmljenu sobu u pansionu nekoliko ulica od plaže. Uskoro su se njih dvoje počeli predstavljati kao otac i kći, a povremeno joj je dopustio da zove majku i šalje joj pisma. Sally je u pismu rekla svojoj majci ide u Baltimore i obećala da će uskoro doći kući. A onda je rekla da 'više ne želi pisati'.

U ovom trenutku Ella se počela brinuti te je pozvala policiju. Policajci su posjetiti adresu iz Sallynih pisama te su pronašli sobu u kojoj je par odsjeo. U apartmanu su bila dva spakirana kofera i fotografija koju Ella nikad prije nije vidjela. 

 Fotografija Sally Horner koja je pronađena u apartmanu. Izvor: Wikipedia

Slika je prikazivala Sally na ljuljački, nasmijanu u haljinici s čarapicama i paru sjajnih lakiranih cipela. Policiji je bilo jasno da su Frank i Sally napustili sobu u žurbi, bez vremena da ponesu svoje stvari sa sobom.

Sljedećeg dana počela je policijska potraga u osam država, a ta fotografija djevojke na ljuljački osvanula je u novinama diljem zemlje. U međuvremenu, Sally i njezin 'otac' upravo su stigli u Baltimore, gdje je mogao ostvariti svoje bolesne i uvrnute planove. 

Postala je Madeleine LaPlante

'Prvi put je bio u Baltimoreu odmah nakon što smo mi stigli', rekla je Sally policiji. Frank je unajmio stan u trokatnici, pronašao si posao i upisao Sally u školu i dao joj lažno ime: Madeleine LaPlante.

Frank je znatiželjnim susjedima ispričao priču da se razveo od svoje degenerirane i bolesne žene kako bi svojoj djevojčici pružio stabilniji dom upravo ovdje u Baltimoreu. U Camdenu su detektivi radili na Selininu slučaju, a Franka su optužili za otmicu te mu je prijetila kazna od 30 do 35 godina zatvora. Kada je čuo za ovu vijest, Frank je odlučio da je vrijeme da ponovno krene na put.

 Godine 1997. izašao je film 'Lolita'. Izvor: Guild /Lolita Productions / AFP / Profimedia

U Dallasu su se preselili u kamp prikolicu, gdje je Frank tvrdio da je udovac po imenu Planeta. Sally je izbacila ime Madeleine i koristila svoje ime, Florence.

'Nikad nije ispuštao Sally iz vida, osim kad je bila u školi', rekla je Ruth Janish, žena koja je pokušala izvući istinu iz mlade djevojke, ali bezuspješno.

Napokon se povjerila prijateljici

Prije nego što su napustili Dallas, Sally se odlučila povjeriti novoj prijateljici u školi, ispričavši joj što joj je Frank radio zadnjih godinu i pol. Reakcija njezine prijateljice bila je brza i jasna: 'To nije u redu i on to mora prestati raditi', poručila joj je prijateljica. 

S novom perspektivom svoje situacije, Sally je počela odbijati Frankovo ​​udvaranje.

 Scena iz filma 'Lolita'. Izvor: Samuel Goldwyn Films Collection / Everett / Profimedia

Jednoga dana, Frank otišao od kuće tražiti posao, a Ruth je nazvala Sally i napokon izvukla istinu iz nje. Sally je ispričala Ruth kako ju je Frank oteo, kako joj je prijetio i koliko joj je nedostajala majka,no nije joj rekla za seksualno zlostavljanje. Bez obzira na to, Ruth je pomogla Sally da nazove Al Panara, Sallyna šogora.

'Ja sam s prijateljem u Kaliforniji. Pošaljite FBI za mnom, molim vas!', viknula je Sally preko telefona. 

Sally je odvedena na sigurno, a u međuvremenu, policajci su istražili Frankovu mobilnu kuću. Čim se vratio, predao se bez opiranja. Kada je došlo vrijeme za razgovor sa Sally, šerif ju je morao pitati ono čega su se svi pribojavali.Šerif je nježno upitao djevojku je li njezin otmičar 'bio intiman' s njom. Isprva je to poricala, ali je na kraju izašla s istinom. U dječjem prihvatilištu, gdje je smještena nakon uhićenja, 'jako se brinula hoće li je roditelji htjeti nakon onoga što se dogodilo', rekla je voditeljica doma.

Cijela je nacija bila opčinjena pričom, a mediji su pratili svaki Sallyn korak. Što se tiče Franka La Sallea, on je izručen u zatvor u New Jerseyju. Priznao je krivnju te je osuđen na 41 godinu zatvora, a Sally je pošteđena svjedočenja protiv njega na sudu.

Priča koja nema sretan kraj

Nažalost, u to su vrijeme žrtve silovanja nosile znak srama, a Sallyn povratak u malu sredinu bio je iskušenje za sebe te su je u školi počeli užasno tretirali. 

'Nikad nije rekla da je tužna ili depresivna', rekao je Al Panaro i dodao: 'Ali je bilo jasno da nešto nije u redu.' Objasnio je kako je Sally u jednom trenutku bila prisutna, a u drugom potpuno izgubljena.

 Lolita
FIlm 'Lolita'.
Izvor: Guild /Lolita Productions / AFP / Profimedia

U ljeto 1952. Sally, sada 15-godišnjakinja, i njezina prijateljica Carol odlučile su provesti vikend izvan grada. Djevojke su izradile lažne osobne iskaznica, kako bi mogle ući u plesne klubove. 

Sally je na odmoru upoznala Eda Bakera, koji je tada imao 20 godina. Nije imao pojma tko je Sally Horner, a nije ni slutio da će je upravo on posljednji vidjeti živu. Nakon susreta na plaži zajedno su proveli ostatak dana i večeri. Sally je sutradan zamolila da se Carol sama vrati u Camden, a da bi ona otišla s Bakerom u njegov rodni grad Vineland i odande uhvatila autobus kući u Camden.

'Stvarno je jako željela ići kući s njim', prisjetila se Carol.

'Mislila je da je tako fin', dodala je.

Baker je pitao Sally želi li se provozati prije nego što se vrati u Camden. Malo poslije ponoći 18. kolovoza, dok je Baker jurio niz neosvijetljenu autocestu s dvije trake, udario je u stražnji dio pokvarenog kamiona. Suvozačeva je strana podnijela najveći udar, a Sally je umrla na mjestu.

 Scena iz filma 'Lolita'. Izvor: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

Baker je slomio lijevo koljeno, dobio 15 šavova na desnoj ruci i bio je sav u posjekotinama i modricama. Spasilačkim timovima trebalo je više od dva sata da oslobode Sellino tijelo iz olupine. Glavu joj je smrskao stražnji dio kamiona koji je nakon sudara prošao kroz vjetrobransko staklo. Oštećenje njezina lica bilo je toliko ozbiljno da ju je bilo teško identificirati u mrtvačnici.

'Jedini način na koji sam prepoznao da je riječ o Sally, bio je zato što je imala ožiljak na nozi' rekao je njezin šogor.

Kod nje je pronađena njezina lažna osobna iskaznica. Zbog toga su prve novinske vijesti krivo navele njezinu dob (21 godinu). Trebao je nekoliko dana da se svi shvate o kome je zapravo riječ.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image