Američka country legenda Johnny R. Cash preminuo je prije 20 godina uslijed komplikacija uzrokovanih dijabetesom, a mnogi smatraju da je 'čovjek u crnom', kako ga popularno fanovi nazivaju, zapravo preminuo od slomljenog srca.

Četiri mjeseca prije njegove smrti, umrla je njegova najveća ljubav June Carter, s kojom je bio nerazdvojan punih 35 godina. Upravo je ta žena uspjela Johnnyja Casha izvesti na pravi put.

June Carter je umrla četiri mjeseca prije Johnnyja i to mu je slomilo srce
Profimedia 

Ona mu je bila sve, a obožavatelji tvrde da je njihova ljubav bila iskrena i vječna. June je bila tri godine starija od njega i bez nje, čini se, nije mogao živjeti.

Prvi ju je put ugledao na maturalnom putovanju u srednjoj školi. Razred Johnnyja Casha išao je u Nashwille, gdje je June imala nastup s obiteljskim sastavom 'The Carter Family'. Njezinu obitelj nazivali su 'prvom obitelji country glazbe'. Prvi susret je bio na spomenutom Juneinom nastupu, a službeno su se upoznali 1956. u backstageu dvorane Grand Ole Opryja.

'Jednog dana ću te oženiti', rekao joj je Johnny tada, iako ga je kod kuće čekala prva supruga Vivian Liberto s kojom je imao četiri kćeri. U to je doba Johnny prodavao alat. U braku s Vivan Liberto bio je sedam godina. Vjenčali su se čim je izašao iz vojske i dobili su kćeri: Rosanne, Kathleen, Cynthiju i Taru Joan.

June Carter i Johnny Cash bili su nerazdvojni na koncertima
Profimedia 

June je za to vrijeme bila u svom drugom braku. S prvim suprugom pjevačom Carlom Smithom imala je kći, a s drugim Edwardom Nixom također je dobila djevojčicu.

'Osjećala sam se kao da sam upala u vatru i kao da sam živa gorjela', opisala je jednom prilikom June kako se osjećala kada se zaljubila u Johnnyja. Ti osjećaji bili su joj inspiracija da napiše pjesmu 'Ring of Fire'. Pjesmu je prvi put otpjevala Juneina sestra Anita, a pjesma je postala hit u Johnnyjevoj verziji s trubačima.

Kada su se upoznali, oboje su bili vjernici i ta luda zaljubljenost je bila teški grijeh. Spomenuta pjesma koja opisuje tu ludu zaljubljenost je bila prva u nizu zajedničkih uspješnica.

June Carter i Johnny Cash upoznali su se u backstageu
Profimedia 

Njihovi potisnuti osjećaji koje su gajili jedno prema drugome dolazili su do izražaja kada bi nastupali skupa. Kemija između para bila je vidljiva. June i Johnny počeli su nastupati zajedno početkom 60-ih, a tada su se počeli sve više udaljavati od tadašnjih supružnika.

'June je ‘Ring of Fire’ napisala za mene i točno takva je bila naša afera. Bili smo ludo zaljubljeni i cijelo vrijeme zajedno radili. A kada je turneja završila, morali smo ići kući svojim obiteljima. To je boljelo', iskreno je rekao Johnny Cash.

Poznati pjevač se 1966. razveo od prve supruge, a June je tada zatražila razvod od svog drugog supruga.

Johnny Cash i June Carter bili su u braku 35 godina.
KPA / UNITED ARCHIVES / PROFIMEDIA 

Priče o tome da je June bila Johnnyjev anđeo počele su kada mu je postavila prvi ultimatum. Udat će se za njega, ako se skine s droge. Johnny je tada bio ovisnik o tabletama, drogi i alkoholu, ali joj je obećao da će sve učiniti, samo da bude njegova.

Trinaest godina nakon što su se upoznali, Cash je zaprosio Carter na pozornici zajedničkog nastupa u Ontariju krajem veljače 1968. godine. Pjevali su hit 'Jackson' , a usred pjesme Johnny je stao, zaustavio glazbu i pitao June želi li se udati za njega. Ona ga je nagovarala da nastavi pjevati, no on nije htio nastaviti dok mu ne odgovori. Na kraju je izrekla sudbonosno 'da'.

June Carter i Johnny Cash vraćali su vjeru u ljubav
Profimedia 

Vjenčali su se 1. ožujka te godine, a dvije godine kasnije rodio im se sin John Carter Cash.

'Ona je najveličanstvenija žena koju sam ikad upoznao. Nitko, osim možda moje majke, nije joj ni blizu', napisao je 'čovjek u crnom' u svojoj autobiografiji o ljubavi svog života.

Juneina majka Janette možda najbolje opisuje kako je izgledao njihov odnos: 'Uvijek su bili fokusirani jedno na drugo. Oni su bili istinski par, predani i odani jedno drugom.'

Dvije godine prije vjenčanja, Cash je kupio kuću na jezeru u Nashvilleu. Kada se k njemu uselila June, od kuće je napravila pravo obiteljsko gnijezdo a kuću su nazvali Camelot. Sina jedinca su uvijek vodili sa sobom gdje god da su išli. Nastupali su zajedno cijeli svoj život s istom kemijom na pozornici, a on ju je uvijek predstavljao kao 'svoju damu'. Do kraja života zajedno su živjeli i stvarali glazbu.

June Carter pomogla je Johnnyju Cashu da smanji ovisnost
Profimedia 

Iako je June puno patila zbog Johnnyjeve ovisnosti, nikada ga nije napustila. Neki psiholozi čak ističu njihovu vječno strastvenu vezu kao primjer kada govore o dugovječnoj povezanosti dvoje ljudi u romantičnom odnosu. Kada se njihov brak našao u krizi, obnovili su bračne zavjete.

'Oduvijek sam uživala u tome što sam dio njegovog života. Uvijek sam ga voljela i on je volio mene', kazala je June godinu dana prije nego je umrla.

Johnny Cash je u rođendanskoj čestitki voljenoj supruzi za 65. rođendan 1994. godine napisao: 'Ostarjeli smo zajedno i naviknuli smo se jedno na drugo. Isto razmišljamo. Čitamo jedno drugom misli. Znamo što onaj drugi želi i bez pitanja. Ponekad jedno drugom idemo na živce. Ponekad jedno drugo uzmemo za gotovo. Ali s vremena na vrijeme, baš kao danas, razmišljam o svemu i shvatim kako sam sretan što svoj život dijelim s najboljom ženom koju sam ikad susreo. Još uvijek me fasciniraš i inspiriraš. Tvoj me utjecaj čini boljim. Ti si predmet mojih želja i razlog broj jedan zbog kojeg postojim na zemlji. Jako te volim. Sretan rođendan, princezo! John.'

Izvrstan biografski film o glasovitom glazbeniku 'Walk the Line' (Hod po rubu) snimljen je 2005. godine. Johnnyja je fantastično odglumio Joaquin Phoenix dok je Reese Witherspoon za ulogu June Carter dobila Oscara.