U ponedjeljak je Buckinghamska palača objavila vijest da kralj Charles boluje od raka, a ta je vijest šokirala i zabrinula fanove kraljevske obitelji diljem svijeta.

Članovi jedne od najpoznatijih obitelji na svijetu ponovo su se našli pod povećalom javnosti, osobito princ William kojem je vjerojatno najteže jer mu je i supruga, Kate Middleton, princeza od Walesa nedavno operirana.

Da se kralj prvi put obrati javnosti o svojoj dijagnozi čekalo se gotovo čitav tjedan, a sad je on to napokon učinio.

Kralj Charles III. ima tešku narav
Profimedia 

'Želio bih izraziti svoju najiskreniju zahvalnost na brojnim porukama podrške i dobrim željama koje sam primio posljednjih dana. Kao što znaju svi oni koji su bolovali od raka, takve dobre misli su najveća utjeha i ohrabrenje', rekao je. Uz to, kralj je istaknuo da je 'ohrabrujuće čuti kako dijeljenje vlastite dijagnoze doprinosi promicanju rada svih organizacija koje pružaju podršku pacijentima oboljelima od raka i njihovim obiteljima diljem Velike Britanije, ali i drugdje'.

Nedugo zatim, kralj je, u društvu kraljice Camille prvi put viđen u javnosti nakon što se saznalo za njegovu dijagnozu. Njih dvoje snimljeni su u Sandrigamu prilikom odlaska na misu u crkvi Svete Marije Magdalene koja se nalazi u sklopu imanja.

Charles je stoički mahnuo fotografima i okupljenim pripadnicima javnosti, a kako prenosi The Mirror, njihov je stručnjak za govor tijela to protumačio kao 'iskreni iskaz zahvalnosti nakon šoka'.

Kralj Charles i Camilla Parker Bowles
GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia 

'Spuštenih ramena Charles je pokazao svoju ranjivu stranu, usprkos stoičkom mahanju podanicima', rekla je Judi James, stručanjakinja za govor tijela, objasnila je za The Mirror.

'Činilo se da se teško oslanja na kišobran i da ga koristi kao štap za hodanje dok je Camilla uz njega pokazala zaštitnički držanje. Charlesovo mahanje štovateljima kraljevske obitelji zaista se čini kao iskreno iskazivanje zahvalnosti za njihovu potporu', rekla je.

Na fotografijama vidimo da Charles pokazuje hrabro lice, no njegova supruga Camilla je djelovala prilično zabrinuto.

Kralj Charles i Camilla Parker Bowles
Bav Media / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Podsjećamo, upravo je ona prva progovorila o kraljevom stanju nakon što je dijagnoza dospjela u javnost.

'Nadam se da je Njegovo Veličanstvo dobro, svi smo jako tužni što čujemo vijesti', rekao je kraljici Ben Abbott, koji radi u hitnoj.

'Pa, jako je dobro s obzirom na okolnosti. Dirnut je pismima i porukama koje mu javnost šalje sa svih strana. To ga veseli', istaknula je Camilla. Charles je već počeo s liječenjem, a podrška koju je dobio mu puno znači.

Kralj Charles u javnosti prvi put nakon što se saznalo da ima rak
Profimedia 

Iako mnogi hvale kralja što je u javnost izašao s tim problemom, mnogi zamjeraju što u priopćenju Buckinghamske palače nije pisalo o vrsti karcinoma, već samo da nije u pitanju rak prostate, s obzirom na to da je kralj nedavno bio na liječenju povećane prostate.

Javne dužnosti kralja su odgođene, a većinu obveza je preuzeo prijestolonasljednik, princ William, koji se i oglasio prvi put nakon teških zdravstvenih vijesti.

'Želio bih iskoristiti ovu priliku i zahvaliti vam se na ljubaznim porukama podrške Kate i mom ocu, posebno posljednjih dana. Svima nam to jako puno znači', rekao je u srijedu. 

Više fotografija kralja Charlesa i kraljice Camille pogledajte u galeriji: 

Profimedia Princ Charles i Camilla Parker Bowles u braku su 17 godina