Glumačka legenda Božidarka Frajt jedna je od najpovučenijih glumica starije generacije, a malotko zna da je upravo ona prva Jugoslovenka koja se na filmu pojavila u bikiniju.

Bila je velika filmska zvijezda bivše Jugoslavije te jedna od najljepših glumica s ovih prostora, a njezina životna priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

No, Božidarku život od ranog djetinjstva nije mazio. U Drugom svjetskom ratu je ostala bez majke, preživjela je logor, a onda i život u prihvatilištu za djecu i činjenicu da dugo nije znala da je posvojena

Bila je jedna od onih koju je Diana Budisavljević spasila iz ustaškog logora smrti. Kreatorima filma 'Dara iz Jasenovca' i njena priča bila je inspiracija za scenarij. 

Kako je jednom prilikom ispričala, jednu od najvažnijih stvari o sebi ona je saznala relativno kasno u životu, kao već odrasla žena. Kada je imala 36 godina, otkrila je da je rođena u srpskoj porodici, a kao dijete se suočila sa strašnim situacijama koje je zaboravila, piše Glossy.

Naime, glumica je zapravo rođena u srpskoj porodici Grublješić 1940. godine, u kozarskom selu Velika Žuljevica. Njenu sudbinu tada su oblikovale ustaše koje su strijeljali njenu majku Vidu, dok joj je otac Bogdan poginuo u ratu.

Nakon smrti roditelja deportirana je u dječiji logor u Sisku, nakon čega je završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog križa, gjde su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt. Kako je zapisano u dokumentima, Frajtovi su 'na izdržavanje i odgoj' uzeli dijete s brojem 527, dali joj svoje prezime i pružili bezbrižno djetinjstvo.

Budući da je bila veoma mala, nije bila svjesna svoje sudbine i obiteljske tragedije. Međutim, pojavila se njena tetka Dara, koja je poslije Drugog svjetskog rata radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra. Na poslu je čula tužnu priču o danima rata, o ženi iz njenog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta kćerka, a ispostavilo se da priča o Vidi Grublješić, Božidarkinoj majci.Nakon što je shvatila da je ona živa, Dara je počela da traga za djevojčicom, ali nije imala mnogo uspjeha, sve dok jednog dana nije na ekranu ugledala Božidarku i shvatila da je lijepa glumica Vidino dijete.

Božidarka je uvijek isticala zahvalnost prema svojim usvojiteljima. 'Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dijete od četiri godine. Ja se ne sjećam ničeg iz ranog djetinjstva. Sjećam se prve haljine koju su mi obukli i sjećam se da nisam imala kosu', ispričala je.

Glumica danas živi u Zagrebu, dok je u studenom prošle godine proslavila je 84. rođendan. Ima dvoje djece, od kojih je jedna naša poznata glumica Bojana Gregorić Vejzović

Legendarna glumica već se dug niz godina ne pojavljuje u javnosti. No, zahvaljujući njezinoj kćerki, poneki detalj o njoj bude otkriven i danas.

O svom odnosu s majkom progovara rijetko, no jednom prilikom je ispričala kako je bilo odrastati uz poznatu majku.

'Moja majka prvenstveno je bila majka, domaćica i brižna osoba, koja svoj posao nije donosila kući. Iako su u to vrijeme mediji bili blaži prema privatnom životu, mama je zazirala od toga da postanemo dio novinskih fotografija. Uvijek je govorila: 'Moj posao je jedno, a naš život nešto drugo.' Kao što je netko odlazio raditi na poštu, moja je mama odlazila snimati film. Mislim da je to zdrav način odrastanja i percepcije glumačkog zvanja. Druge dodirne točke s njezinim statusom uistinu ogromne zvijezde bivših prostora nisam imala. Živjeli smo normalno i skromno kao i ostali klinci iz našeg kvarta', ispričala je Bojana ranije za Večernji list.