'Imamo nekoliko ideja o emisiji koju bismo Željka i ja zajedno vodili. Samo treba vidjeti hoćemo li naići na otvorena vrata. Mogla bi se napraviti dobra emisija, primjerena našim interesima i dosadašnjim projektima. Ozbiljna, a opet zabavna i intrigantna', rekao je Dubravko Merlić.

Sa suprugom Željkom Ogrestom od 80-ih godina niže radijske i televizijske uspješnice, ali nikad se u paru nisu pojavili pred kamerama. Sada žele biti autori i voditelji u zajedničkom projektu, a reakcije na ideju su odlične jer su i nakon nepuna četiri desetljeća miljenici gledatelja. Čeka se samo zeleno svjetlo HRT-a.

Njihova priča počela je na Radio Sljemenu. Nakon serije emisija ‘Gost(i)Ona’ na Radiju 101, Željka je 1988. godine došla na Sljeme. Merlić je tamo već radio. Da joj je tada netko rekao da će s njim provesti sljedećih 35 skladnih godina…

Dubravko Merlić i Željka Ogresta
Robert Gašpert 

'Rekla bih ‘da’. Odmah smo kliknuli, počeli zajedno raditi i otad smo nerazdvojni', kaže Željka.

Prvi zajednički projekt bio im je ‘Škola političkoga govora’ na OTV-u, polusatna emisija u kojoj su poznati nepolitičari poput Zdenke Vučković iznosili svoja stajališta o politici. Slijedile su šihte na Radio Sljemenu, iskrice, a prvi veći projekt bio je ‘Parametar’, svaki petak po četiri sata na Drugom programu Hrvatskog radija. Tih kasnih 80-ih godina na Radio Sljemenu počeli su se baviti političkim novinarstvom. Bila je to Željkina ideja, a ona je još bila u điru Radija 101.

'Vrata televizije otvorio nam je Hrvoje Hitrec. On i ja poznavali smo se otprije, lijepo smo surađivali pa me pozvao kada je postao ravnatelj HRT-a. Htio je da preuzmem neku odgovornu funkciju. Tada sam čekala Maju i rekla sam da me zanima samo raditi pred kamerama, ali tek nakon što rodim. Htjela sam talk show i dodala da imam dobru ekipu za malo drugačije vijesti. Tako je počelo, Merla s ‘Vijestima na Drugom’, a ja poslije s ‘Duoptrijom’, kaže Željka i dodaje da je Hrvoje Hitrec najzaslužniji za njezine i Merline televizijske početke ta da mu se dive što je imao petlju ponuditi tako odgovoran posao mladim i televizijski neiskusnim ljudima.

Dubravko Merlić i Željka Ogresta
Robert Gašpert 

Sve im je tih godina išlo od ruke. Ljubav je cvjetala, nizali su poslovne uspjehe. Uz njihova se imena nikada nisu vezivali skandali. Uspješan par s danas troje djece krasio je naslovnice svih tiskovina. Željka zabavna, s pitanjima koja su itekako znala bocnuti gosta, Dubravko strog, ironičan..., a doma blagi roditelji.

'Nikad nismo bili strogi, pokušavali smo svojim primjerom dati djeci elementarne okvire, a da istodobno imaju slobodu izbora što će raditi. Ti elementarni okviri svode se na samopouzdanje i suosjećanje. Djeca moraju biti puna samopouzdanja, da ih nitko ne može zavesti na pogrešan put, ali moraju suosjećati s okolinom, da budu normalni, uravnoteženi ljudi. Mislim da smo u tome uspjeli. Važno nam je bilo i da sve troje imaju jake radne navike. Uz to su i kreativni pa se ne bojimo za njih', ponosan je danas Dubravko.

Njegove emisije ‘Slikom na sliku’, ‘Jedan plus jedan’, ‘Piramida’ i ‘Kontraplan’, Željkine ‘Večeras sa Željkom Ogrestom’, ‘Željka Ogresta i gosti’... imaju kultni status. Po Merlićevoj ‘Slici’ nastala je i kazališna uspješnica ‘Spikom na spiku’. Na pozornicu kazališta Kerempuh Željka je znala dovesti kravu, ministrima darovati purice, Zlatku Canjugi stavila je pionirsku kapu na glavu, a Davor Štern u njezinoj je emisiji pjevao sa zborom kuharica. Nije bilo onog: 'smijte se', 'plješćite'... Aplauze koje je dobivala bili su prirodni, spontani.

Dubravko Merlić i Željka Ogresta
Robert Gašpert 

Čega god su se tih godina dohvatili, pretvarali su u zlato. Bili su pioniri u mnogočemu. Željka je, primjerice, prva objavila celebrity kuharicu, Dubravko knjigu svoji intervjua iz emisije ‘Slikom na sliku’. Tada nije bilo uobičajeno da se emisije zovu po osobama koji ih rade. Vladao je ono 'nemaš ti svoje mišljenje, to je stav redakcije'. Bilo je, prisjećaju se, igranja s nazivima, tipa ‘Latinica’ po Denisu Latinu. Ime i prezime u nazivu emisije prva je koristila Željka Ogresta. Ljude je oduševljavalo njezino podbadanje političara, ali omiljeni par nerijetko je baš to stajalo posla.

'Politika se miješala i u informativni i u zabavni program pa nismo imali privilegij raditi “iz uspješne sezone u novu uspješnu sezonu'. Imali smo puno prekida uvjetovanih ili političkim razlozima ili lobiranjem u kući. Oboje smo imali velike pauze i tada nam nije bilo lako. Nisam ja odustajao od posla, nego je posao vrlo često odustajao od mene. Zato je činjenica da smo opstali tako dugo još važnija. To samo pokazuje da volimo svoj posao, da želimo biti kreativni i, ono najvažnije, da smo uvijek imali želju i potrebu raditi prvenstveno za gledatelje', kaže Merlić.

U takvim razdobljima stajali su čvrsto jedno uz drugo.

Dubravko Merlić i Željka Ogresta
Robert Gašpert 

'Bez međusobne podrške sigurno bi bilo puno teže. Nikad nismo bili isključivi, ne podcjenjujemo nijedan posao. Kad nam je krenulo i kad smo se financijski oporavili, bili smo svjesni da će možda biti još teških razdoblja. Podupirali smo se, naravno, ne znam kako bi izgledalo bez Merle', kaže Željka.

'Bilo je to izazovno razdoblje. Zasebne ili zajedničke ideje koje nisu realizirane teško je i nabrojiti. No takve te situacije očvrsnu i kad se vratiš, budeš još bolji', kaže Dubravko.

Preopterećeni poslom, ni u jednom trenutku nisu zakidali jedno drugo za sitne znakove pažnje. I tako već 34 godine. Dok su još hodali, Dubravko je cijelu noć vozio do Beča da bude sa Željkom. Išla je tamo nešto raditi i nedostajala mu je. I danas je voli iznenaditi.

'Lani mi je za rođendan priredio veliko veselje. Volim Billyja Joela, a on vrlo rijetko nastupa u Europi. Merla je došao doma s dvije ulaznice za njegov koncert u Londonu u Hyde Parku. Fantastično! Išli smo na taj koncert kao dva studenta i bili smo skoro najmlađi tamo, što je također dobro za ego', smješka se Željka.

Svjetski uspjeh donijela im je 2007. i emisija ‘Piramida’ koja je dobila jednu od najvećih televizijskih nagrada u svijetu - Zlatnu ružu u Luzernu.

Dubravko Merlić i Željka Ogresta
Robert Gašpert 

'U užem izboru bili smo jedina emisija koja nije iz Velike Britanije. U uskoj konkurenciji s nama za Zlatnu ružu te je godine bio reality koji je vodio Graham Norton. Eto, takav je bio odnos snaga', kaže Dubravko i dodaje da ‘Piramide’ ne bi bilo da 2004. godine Marija Nemčić, tada glavna urednica HTV-a, nije vjerovala u projekt i dala mu šansu. To joj, kažu, nikad neće zaboraviti.

‘Piramida’ se emitirala u osam zemalja i potukla je nekoliko projekata BBC-a. Bilo je tad, prisjećaju se, puno ponuda raznih producenata. Neki su htjeli kupiti taj format, drugi ih zastupati. Počeli su i dosta izgledni pregovori za američko tržište.

'U Cannesu smo razgovarali s našim američkim agentima, čija je strategija bila da za ‘Piramidu’ osiguraju jako poznatog voditelja. Spominjali su Rosie O’Donnell i Donalda Trumpa. Jedno od njih dvoje trebalo je voditi američku ‘Piramidu’. Strah me i pomisliti što bi bilo da se to realiziralo. Možda bi povijest izgledala drugačije, možda bi Trump bio zadovoljan TV karijerom i ne bi se uopće bavio politikom', prisjeća se Željka.

Nakon velikog poslovnog uspjeha sa Zlatnom ružom u Švicarskoj, slijedilo je obiteljsko veselje. Djeca i šira obitelj pripremili su im za doček veliko iznenađenje, slavili su zajedno, a i mediji su sjajno reagirali. Tada im je među prvima čestitao Romano Bolković.

'Rekao nam je: 'Jesam zavidan, ali čestitam.' Romano je kolega koji se javi kad god je nešto dobro, to je baš lijepa osobina', kaže Dubravko.

Dubravko Merlić i Željka Ogresta
Robert Gašpert 

Posljednjih godina Merlić briljira dokumentarnim serijalima, a Željka već deset godina na Drugom programu Hrvatskog radija utorkom vodi ‘Homo sapiens’. Show je to u kojem ugošćuje krasne goste poput neurokirurga Josipa Paladina, Velimira Zajeca, Senke Bulić... Od politike, kaže, namjerno bježi.

Tek što je završilo emitiranje ‘Modernih vremena’, Merlić je u travnju počeo snimati ‘Plovopis po južnim pučinskim otocima’ obilazeći otoke Svetac, Jabuka, Brusnik, Palagruža, Sušac i Biševo. U njegovim projektima posljednjih godina aktivno sudjeluje i sin Matej. Završio je Akademiju dramske umjetnosti, bavi se i glazbom, a radi i filmsku glazbu.

'Jako mi je važna suradnja s Matejem. Stvarno preuzima lavovski dio posla. Dokumentarne serijale ‘Opstanak’ prva i druga sezona, ‘Jedna jedina’, ‘Moderna vremena’ i sad ‘Plovopis’, a riječ je o čak 27 epizoda... bilo bi nemoguće realizirati bez Mateja. Kreativan je, sposoban, odličan organizator i producent. Doveo je i mlade ljude kao suradnike i to mi je odlično', hvali ga Dubravko.

Dubravko Merlić i Matej Merlić
Matija Habljak/PIXSELL 

Ponosni su roditelji. Najstarija kći Maja je arhitektica, ima svoj ured i uređuje interijere, a najmlađa Marta studira na prestižnom fakultetu Science Po u Francuskoj. Iako su im djeca odrasla, dani im nisu poslovno mirniji. I dalje s jednakom strašću rade posao koji vole i znaju. Dubravko je prošli tjedan u obiteljskom okruženju proslavio 64. rođendan. Oboje uživaju u čitanju, putovanjima, odlascima na koncerte, u kazalište i druženju s dugogodišnjim prijateljima. Često i kuhaju zajedno, a u tome uživaju!

Više fotografija Dubravka Merlića i Željke Ogreste pogledajte u galeriji: 

Robert Gašpert Željka Ogresta i Dubravko Merlić