Sinoćnji Eurosong mnogi su proglasili najskandaloznijim dosad. Najveći problem bilo je sudjelovanje Izraela, koje je podignulo mnogo prašine, a izvan arene u Malmöu se i prosvjedovalo. Dok je pjevala u polufinalu i finalu, izraelskoj predstavnici Eden Golan publika je pune tri minute zviždala.

Na dan održavanja finala organizatori su pak objavili da je predstavnik Nizozemske Joost Klein diskvalificiran.

joost klein
Kredit: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia 

'Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg Eurosonga. Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta koji se dogodio poslije njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces traje, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem. Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član delegacije', objavila je Europska radiodifuzna unija (EBU).

Potom su se pojavili medijski napisi da Loreen ne želi predati trofej predstavnici Izraela ako pobijedi, a prošlogodišnji predstavnik Finske, Käärijä, trebao je u finalu ovogodišnjeg Eurosonga čitati glasove njihovog žirija. Ipak, i on je baš kao i norveška pjevačica Alessandra Mele, odustao od tog zadatka.

'Ne bih se osjećao dobro kada bih to učinio', rekao je Käärijä koji je izveo pjesmu Cha Cha Cha tijekom 2. polufinalne večeri. Kad se doznalo da je Käärijä odbio čitati rezultate, natjecatelji su mu zapljeskali i skandirali.

Finskom predstavniku za dlaku izbjegla pobjeda na Eurosongu
Profimedia 

Inače, prije nekoliko dana grlio se s Izraelkom, no kasnije se ograđivao od toga.

'Danas sam slučajno sreo izraelsku eurovizijsku predstavnicu i snimljen je video o nama. To je zatim objavljeno na društvenim mrežama bez mog dopuštenja. Unatoč mojim zahtjevima za uklanjanjem, video nije skinut', poručio je.

Prije 25 godina za najveći skandal bila je zaslužna naša Doris Dragović. Bio je to posljednji Eurosong 90-ih, a održan je u Jeruzalemu. Doris i njena 'Marija Magdalena' bile su favoritkinje natjecanja, no na kraju su završile na četvrtom mjestu sa 118 bodova, iza Švedske, Islanda i Njemačke.

Naime, prije samog natjecanja izbio skandal. Zbog muških vokala koji se čuju u matrici EBU je htio diskvalificirati Hrvatsku.

'Eurovizijski vrh je htio nas diskvalificirati od straha da jedna mala Hrvatska ne bi pobijedila na prijelomu stoljeća. To nisu muški vokali, nego ljudski glasovi koji su u službi instrumenta. Oko tog se digla velika prašina i mi smo jedva nastupili uz velike napore. Međutim, autor je bio Tonči Huljić i jednom takvom vrhunskom profesionalcu se ne može dogoditi da zaobiđe neka pravila Eurosonga', rekla je svojedobno za Index Ksenija Urličić, koja je te godine bila na čelu delegacije.

Screenshot Najbolji plasmani Hrvatske su četvero i peto mjesto