Liječnica Tamara Lazić Strugar, kći poznatog fotografa Jadrana Lazića, inače bivšeg supruga pjevačice Ljiljane Nikolovske, već se dugo bori s rakom debelog crijeva. Srpski mediji su još prošle godine pisali o Tamarinoj dijagnozi, a ona sama o svojoj borbi redovito piše na Instagramu na kojoj je prati preko 60 tisuća ljudi.

Tamara Lazić Strugar
Instagram 

'Današnji video sadrži isječke posljednje dvije godine mog života. Ali ne želim da ova objava bude samo o meni, već i o nekom drugom tko pati više od mene u ovom trenutku. Toliko toga za podijeliti, ali morala sam to smjestiti u 90 sekundi. Zašto? Zato što sam stvarno željela iskoristiti ovu prekrasnu pjesmu koju je nedavno objavila mlada majka s terminalnim rakom. S ljubavlju je ostavila novac od ove pjesme svom 7-godišnjem sinu. Želim im posvetiti svoju objavu i pružiti im podršku', napisala je Tamara ranije ove godine.

Tamara je kći proslavljenog hrvatskog fotografa Jadrana Lazića i njegove bivše supruge, pravnice Vesne Lazić. Rođena je u Beogradu, a trenutno sa suprugom, neurokirurgom Johnom Strugarom i njihovo dvoje djece živi u New Yorku gdje vodi jednu od najboljih dermatoloških ordinacija.

'Moja dijagnoza je zaista bila potpuni šok i nešto u što sam jedva mogla vjerovati. Iako u obitelji postoji rak debelog crijeva, moja teta ga je imala i uspješno se izliječila prije 30 godina, moj slučaj je iznenađujući jer sam upravo zbog svoje pozitivne anamneze s 35 godina krenula na redovite kolonoskopske preglede. Godinu dana prije nego što sam primijetila krv u stolici, bila sam na normalnoj kolonoskopiji koja nije pokazala polipe. 

Tamara Lazić
Instagram 

Moja jedina slabost bio je standardno osjetljiv želudac, kao i činjenica, koju sam tek kasnije dobro shvatila, da sam se u tom periodu osjećala izrazito umorno. Sjećam se da sam prvo što sam rekla liječnici gastroenterologinji kod koje sam otišla u vezi s krvarenjem bilo je - molim vas, recite mi da ovo nije rak. Začuđeno me pogledala i umirila činjenicom da sam prije samo godinu dana imala normalnu dijagnozu bez ikakvih vidljivih smetnji i da se možda radi o nekoj drugoj, autoimunoj bolesti crijeva. Međutim, kao liječnica sam znala što znači krv u stolici i zatražila sam novu kolonoskopiju, koja je otkrila tumor', ispričala je za Bazar ranije.

Tamara Lazić Strugar ima rak debelog crijeva
YouTube 

Tamara trenutno prolazi kroz četvrti stadij raka debelog crijeva koji se proširio na jetru i organizam.

'U početku mi je izvađeno 30 cm debelog crijeva i 40 limfnih čvorova od kojih je devet bilo malignih te sam odmah krenula s kemoterapijom. Tada su se pojavile metastaze na jetri, pa je ugrađena pumpa koja šalje terapiju direktno u jetru, a potom je uslijedila operacija jetre, kada je odstranjeno 40 posto ovog organa. Nakon ciklusa od 24 kemoterapije, na skeneru više nije bilo vidljivih stanica raka, ali krv je pokazala da su one ipak ostale negdje na mikroskopskoj razini.

Umorna od svega, ljetos sam odlučila uzeti jednomjesečnu pauzu i tada sam otputovala u Srbiju. Po povratku su me čekali loši nalazi - stanice raka su nabujale, imam tri nove metastaze na jetri i krenula sam s novim ciklusom agresivne kemoterapije. Opcije uključuju terapiju zračenjem, novu operaciju jetre, a prema nekim liječnicima, razmatranje transplantacije jetre. Ta zadnja opcija me jako plaši i stvarno bih voljela da je uopće ne moram razmatrati. Uostalom, ne mogu vam reći u kakvom sam trenutno stanju. Liječenje raka fizički je, mentalni i emocionalni tobogan, a ja sam se njime vozila posljednjih godinu i pol', ispričala je.

Više fotografija Tamare Lazić pogledajte u galeriji:

Instagram Tamara Lazić