Kraljevski protokol nalaže da se svi britanskoj kraljici svi obraćaju na određeni način, posebno ako to čini netko tko nije član kraljevske obitelji. Međutim, postojala je jedna osoba izvan kraljevske obitelji kojoj je bilo dopušteno kraljicu Elizabetu zazivati samo njenim imenom.

Kraljevski stručnjak Richard Fitzwilliams objašnjava da je jako malo onih koji kraljicu Elizabetu smiju zazivati po imenu. Otkrio je da je jedan od onih kojima je to bilo dozvoljeno bio netko kome se ona jako divila, a to je bio Nelson Mandela.

On nije skrivao svoju naklonost prema njoj, a ta mu je naklonost bila uzvraćena. Njezin državnički posjet Južnoj Africi 1995. godine, kada je on bio predsjednik, bio je jedan od najznačajnijih tijekom njezine vladavine.

Princeza Diana i Nelson Mandela
Profimedia 

Veza između kraljice i njega smatrana je neobičnom i izvanrednom, tvrdi njegova osobna asistentica Zelda La Grange.

'O, Elizabeta', rekao bi kad bi je pozdravio, i ona bi odgovorila: 'Zdravo, Nelsone."

'Mislim da je on bio jedan od rijetkih ljudi koji su je zvali po imenu i činilo se da je kraljicu to zabavljalo jer je bila jako dobra prema njemu', ispičala je La Grange.

Štoviše, bili su toliko bliski da joj je on tijekom posjeta Velikoj Britaniji rekao: Elizabeta, draga gospođo, ko da si malo smršavila'.

nelson mandela, kraljica elizabeta
PA IMAGES / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA 

Ona se na to nasmiješila, vidno zadovoljna, što je šokirao one oko nje. Naime, nitko prije njega nije joj se tako obraćao.

Elizabeta je 1996. godine priredila zabavu u Albert Hallu u Mendelinu čast, a njih su dvoje plesali, smijali se i uživali u večeri.

Emeka Anyaoku, bivši glavni tajnik Commonwealtha, rekao je da je prvi susret kraljice i Mandele bio poseban jer je napravljena iznimka da južnoafrički čelnik prisustvuje večeri u kraljičinoj kući.

Mandela je Elizabetu opisivao kao 'ovu milostivu damu', dok je ona govorila o 'ovom divnom čovjeku'.

nelson mandela, kraljica elizabeta
David Cheskin / PA Images / Profimedia 

Nelson Mendela oženio je kolegicu aktivisticu za ljudska prava. Winnie Madikizela upoznala je Nelsona Mandelu kada je imala 22 godine. Vjenčali su se godinu dana kasnije 1958. i dobili dvoje djece prije nego što je Nelson uhićen 1963.

Winnie je bila glasna protivnica apartheida te ju je južnoafrička vlada više puta zatvarala, mučila i maltretirala, poput njenog supruga. Njezino progonstvo međunarodno je viđeno kao simbol brutalnosti i nehumanosti sustava apartheida. Postala je kontroverzna zbog svoje podrške nasilju protiv političkih protivnika i optužbi za kriminalno ponašanje. Iako su Mandele bili službeno vjenčani u vrijeme kada je Nelson pušten na slobodu, razdvojili su se 1992. godine. Na kraju je ona optužena za financijsku prijevaru, piše Stil.

Profimedia Kraljica Elizabeta provela je u braku s princom Philipom 73 godine, iako se šuškalo da joj je nevjeran.