Ranije ove godine legendarna voditeljica i urednica Zabavnog programa HRT-a Ksenija Urličić samo za Story progovorila je o zdravstvenoj drami koju je proživljavala prošle godine.

'Čini mi se da sam iz čistog zdravlja najednom došla u tu situaciju. Sve kardiovaskularne bolest nastanu bez ikakve opomene i simptoma. Dolaze naglo i ne bole, jednostavno se dogode. Jednog dana sam vozeći auto na cesti vidjela dvije crte, došla sam kući i pogledala televiziju, a spiker je imao dvije glave. Prvo sam pomislila da mi nešto nije u redu s očima. Ujutro sam kontaktirala oftalmologa, odličnog stručnjaka i prijatelja koji mi je rekao: 'Dođi ljube, odmah!' I došla ljube, pregledaju me, sve u redu, i kažu mi da odem na neurologiju. U bolnicu Sestre milosrdnice napravili su mi pretrage i rekli da sam za hospitalizaciju. Odgovorila sam im da ne mogu ostati jer se nisam pripremila za bolnicu, na što mi je liječnik rekao da je to tipičan ženski odgovor. I zaista sam potpisala da odbijam ostanak u bolnici. Doduše, liječnici su bili ljuti na mene, točno se vidjelo. Nakon što sam cijeli dan provela na pretragama, otišla sam po pecivo i Coca-colu, zapalila cigaretu i čekala supruga da dođe po mene', započela je Urličić.

Ksenija Urlicic_RG (29).jpg
Robert Gašpert 

'Došli smo doma, sve je bilo u redu, a ujutro sam se spremila i došla ponovno u bolnicu. Kad me je liječnik vidio, rekao je: 'Eto vas opet. Sad ćete sve ispočetka.' Počelo je testiranjem na koronu, a završilo hitnom operacijom karotide. Jedna je bila totalno začepljena. Liječnik mi je rekao da sam bila korak do moždanog udara. Dakle, kad sam dan prije izišla iz bolnice i zapalila cigaretu, mogla sam pasti. Imala sam sreću i ono što uvijek govorim - anđela čuvara. Ako je teorija sreće da u zadnji tren izbjegneš nesreću, onda sam vrlo sretna osoba. Dogodilo mi se to nekoliko puta u životu. Uvijek sam vjerovala u anđele, a sad pogotovo. Kao da me je netko sačuvao. U ovom slučaju radilo se o satima. Nakon operacije otkrili su mi i povišeni šećer, grozne lipide, a sve je to prouzročilo začepljenje jedne karotide. Druga je bila i ostala na 75 posto. Operirana jako dobro radi, a preporuka je da i drugu ‘očistim’, ali to je vrlo neugodna i riskantna operacija, pogotovo u mojim godinama. Radi se bez totalne anestezije jer moraju pratiti što se događa u mozgu. Ostala sam tri tjedna u bolnici, zakrpali su me, pregledali sve ostalo i preporučili još neke pretrage koje sam odbila jer sam se dobro osjećala. Tako je i danas, hvala Bogu, da kucnem u drvo', ispričala nam je.

Otkrila je i što je otada promijenila u prehrani i stilu života.

Ksenija Urlicic_RG (7).jpg
Robert Gašpert 

'Izbacila sam omiljena jela, bilo kakve salame ili kobasice, špek, iako kažu da je zdrav. Prešla sam na dalmatinsku prehranu, na veliko veselje moga supruga Dalmatinca koji najviše voli jela na lešo', rekla je i dodala:

'Izbacila sam svinjetinu. Prije mi je to bilo omiljeno meso, uvijek sam govorila da nema ništa bolje od vratine sa žara'.

Otkrila nam je što joj se sad nalazi na meniju.

'Nastojim više jesti juhe, što prije nisam. Kada bi mi ih ponudili, govorila sam da ih jedem samo kad sam bolesna. Tu su lešo meso, dosta povrća, prisilila sam se jesti više voća... Slatko sam izbacila, počela sam mjeriti šećer jer od 2000. godine imam dijabetes tipa 2, što nisam shvatila ozbiljno i kontrolirala. Sad je sve u granicama normale uz lijekove. Nije to striktna dijeta, ali sve što mi se dogodilo bilo je upozorenje, alarm. Ne možete na to ostati ravnodušni', rekla je.

Ksenija Urlicic_RG (2).JPG
Robert Gašpert 

Otkrila nam je i da je prilično žilava pa su je i viroze često zaobilazile.

'Mislim da je za to zaslužna genetika jer mi prehrana baš i nije bila primjerena. Voljela sam začinjenu i masnu hranu, ali nikad nisam konzumirala alkohol. Imala sam osjećaj da mi masnija hrana čini dobro, ali ispostavilo se da godinama nisam razmišljala o prehrani. Jela sam što volim, a to je sve jako kalorično, ali se, na sreću, nisam debljala. Je li to povezano s tim što sam uvijek bila jako fizički aktivna? Imam veliki vrt, uvijek sam u njemu puno radila. Imam i povrtnjak, podignute gredice u koje sadim svašta, dosta kuham jer imam veliku obitelj. Gurman sam, ali nikad nisam razmišljala o tome da mi zdravlje ovisi o prehrani, a to je zapravo ključno. Pogotovo u današnje vrijeme treba jako paziti što jedeš', rekla je.

Robert Gašpert Ksenija Urličić