Omiljena televizijska kuharica, autorica najprodavanijih zbirki recepata u regiji, uspješna poslovna žena, supruga, majka i baka, 58-godišnja Suzy Josipović Redžepagić ovo je ljeto proživjela izazovno razdoblje zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Završila je na operaciji koja ju je privremeno udaljila od kuhinje i svakodnevnih aktivnosti. No Suzy je s nevjerojatnom snagom i pozitivnim stavom prošla oporavak te je, kako kaže, ponovno rođena.
Unatoč svemu, nova sezona njezine popularne emisije 'U kuhinji kod Suzy' uskoro će se početi prikazivati na HRT-u, a gledatelji mogu očekivati istu toplinu, jednostavne recepte i iskrenost koja je postala zaštitni znak njezina kulinarskog pristupa. U razgovoru nam je otkrila što donosi nova sezona, što je inspirira, kako uspijeva uskladiti sve svoje životne uloge, ali i s kakvim se izazovima borila ovo ljeto.
Uspješna ste poslovna žena, autorica kuharica, mama, baka... Kako uspijevate uskladiti sve vaše uloge i obaveze?
Kao i svaka žena, pa tako i ja, usklađujem sve i multitaskam a da to i ne znam. Svaka žena može sve, nama je sve normalno - biti i žena i majka i baka i uspješna poslovna žena, sve što treba.
Koja vas uloga najviše ispunjava?
Svaka na određeni način. Unuci me napoje bezuvjetnom ljubavlju, još volim to što radim - festivale, evente, radionice, ali sve ih više organiziram u suradnji s kćerima. Sa suprugom mi je najljepše jer što sam starija, sve mi više paše mir. Možda je vrijeme da konačno malo mislim i na sebe. Ne treba nikada zapustiti hobije i želje, a prije svega svoje zdravlje. Istinita je stara izreka - sretna žena, majka, baka, sretni svi oko nje!
Postoje li vrijednosti i vještine koje želite prenijeti na svoje unuke, petogodišnjeg Maka i trogodišnju Leni?
Želim im prenijeti 'školu ulice', kako to volim reći, odnosno da budu snalažljivi, a ne samo pametni, da znaju i dobro i loše, a ne da su pod staklenim zvonom, da ne vjeruju samo u bajke i da nemaju predrasude. Da budu slobodnog svjetonazora, da sami biraju, da su samosvjesni, da imaju samopouzdanje i znaju prave vrijednosti. Da imaju čist obraz, da su nepotkupljivi, pošteni, odani, empatični, humani, da vole svim srcem, ali da ne vjeruju svima, da budu oprezni. Da znaju da pristojnost, ljubaznost, osmijeh i lijepa riječ otvaraju sva vrata. Volimo se igrati skrivača, volimo pjevati, plesati, svašta učiti, crtamo, pišemo, igramo se raznih kvizova, društvenih igara 'Pogodi tko sam', 'Čovječe ne ljuti se', 'Memory', 'Uno'… Maka trenutačno učim kartati belu i baš mi je super da to zna.
Kuhate li s njima?
Ponekad mi kao pomažu, sjede u kuhinji i gledaju baku. Sve ih zanima, znaju o hrani puno i sve jedu, što je najvažnije. Mak više voli pojesti mrkvu nego sladoled. Leni isto jede sve. Učim ih da trebaju probati sve da bi znali što im je fino, što vole, što je zdravo, a što baš i ne.
Što najviše vole pripremati s vama?
Vole mijesiti tijesto i praviti keksiće raznih oblika, rezuckati povrće... Naravno, njima je to još odlična igra.
Kažu da mame unucima dopuštaju ono što su djeci branile, vrijedi li to i za vas?
Iako kažu da su bake tu da razmaze unučad, ja sam i svoju djecu razmazila. Nisam stroga mama. Sve tri kćeri odgajala sam kao što su i mene moji roditelji. Moja mama kraljica cijeli je život bila moja najbolja prijateljica. Sve sam joj govorila, mogla sam što god sam htjela, ali nikada nisam iznevjerila povjerenje roditelja, nikada. Protiv zabrana sam i protiv kazni, uvijek sam za razumijevanje i razgovor. Ista sam takva prema unucima. Djecom se treba baviti, vlastitom djecom ili unucima, nije važno. Oni su spužvice i sve upijaju i naše su kopije.
Podijelili ste na profilu na Instagramu da unuke niste vidjeli dva mjeseca zbog operacije i fizioterapije. Što se dogodilo? Zašto ste završili na operaciji?
Dok sam snimala jednu od svojih emisija, zaboljela me desna ruka i shvatila sam da s njom ne mogu ništa. Mislila sam da su kalcifikati, upala tetive, išla na udarne valove, struje, lasere. A kada sam napravila MR, doznala sam da imam tumor u kosti. Nakon dva mjeseca doznala sam da je srećom dobroćudan. Sjajan liječnik Tadija Petrović operirao me i ujedno mi skratio biceps. Sada sam na fizioterapiji, već sam odradila dva mjeseca u šibenskoj bolnici, ali nastavljam sve dok ne vratim funkciju ruke jer ipak je to desna ruka kojom pišem, tipkam, kuham, radim sve…
Kako je prošla operacija? Kako se sada osjećate?
Osjećam se kao da sam ponovno rođena.
Je li oporavak utjecao na svakodnevne aktivnosti, posebice na kuhanje?
Naravno, malo sam se morala štedjeti, sve manje raditi desnom rukom pa tako i manje kuhati. A onda se upalila i lijeva ruka, to je bio pravi show. Organizam upozorava da usporim, ali koja žena može mirovati? Važno je da je sada sve uredu, dobro sam i svakim danom sve više napredujem.
Što biste savjetovale ženama koje žele uskladiti karijeru, obitelj i osobne interese?
Prvo to trebam reći sebi pa onda i ostalima: žene, mislite na sebe, brinite se o sebi posebnom pažnjom, volite se, ugađajte si i radite sve ono što vas veseli. Ne brinite se, stići ćete odraditi sve svoje obaveze. Dobra organizacija zlata vrijedi, a osnovni balans ovisi isključivo o vama. Iz zdravog odnosa prema sebi proizlaze sve ljubavi koje dajemo i koje primamo, zato radite na sebi, gradite se, budite na 100%… Vaše unutarnje ispunjenje i zadovoljstvo sobom najjači su balans za sve što vas okružuje. Kad imate unutarnji mir, svjesnost i snagu, sve je ostalo lako.
Nova sezona vaše emisije 'U kuhinji kod Suzy' ponovno se počinje prikazivati na HRT-u. Što gledatelji mogu očekivati?
Kako i sam naziv kaže - kod mene su doma, u mojoj kuhinji iz koje ću pokušati dati neku novu ideju za brzi obrok, za nedjeljni ručak, možda prenijeti neki interesantan način pripreme jela… I dalje kuham jednostavna jela, brza, gotova za pola sata - sat, volim lokalne i sezonske namirnice kupljene na tržnici, dostupne, relativno jeftine. Volim tradicionalna jela pripremljena na današnji, možda malo moderniji način, ali jela koja je pripremala i moja mama i moje bake. Nema ništa lažno, nema napola lakiranog pilića i nedovršenih, ali fotogeničnih jela, nema pjenica, gnijezda i nuklearne fizike. Sve je bez scenarija, iskreno, spontano i s puno pozitivne energije i u tom ćemo ritmu nastaviti snimati i buduće emisije. Ja sam samo mama i baka koja kuha svaki dan doma i voli razveseliti svoje ukućane ukusnim i finim jelom.
Birate li recepte iz svoje kuharice ili neke druge?
O tome što ću kuhati dogovaram se s producenticom emisije. Ona nešto predloži pa ja kažem svoj prijedlog, što mislim da bi bilo interesantno. Mnogi pratitelji na društvenim mrežama pitaju me za neke recepte i mole da ih pripremim u emisijama. Sestra, kćeri, prijateljice, svi mi predlažu što da kuham… U svim svojim kuharicama imam više od 1500 recepata, tako da imam još fore, tek sam na stotom.
Hoćemo li imati priliku u novoj sezoni vidjeti i neke goste?
Uglavnom sam sama, ali jako volim kuhati i u društvu pa sam u ovu sezonu, osim moje obitelji i prijatelja, odlučila pozvati i nekoliko mojih dragih prijatelja, šarmantnih chefova, da vidimo što i kako oni kuhaju doma.
Što vas je inspiriralo da pokrenete emisiju 'U kuhinji kod Suzy'?
Gostovala sam, odnosno kuhala nekoliko puta u emisiji 'Kod nas doma' i njima se dopalo moje kuhanje. Tako smo dosad snimili stotinjak mojih emisija.
Tko vas je najviše inspirirao u kulinarskom svijetu?
Mama. Kuharice i zovu po njoj - 'Mama zna'. Najviše vas u životu može inspirirati majka, pogotovo ako je super žena, što je moja definitivno bila. Najdivnija majka na svijetu.