Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Ljetni sport koji je zaludio poznate

Autor Antonija Nazor
Autor Antonija Nazor

Jedrenje je mnogim nautičarima više od sporta. To je način života, filozofija postojanja, suživot čovjeka, vjetra i mora

Jedrenje je odavno postalo sinonim za nesputan život, a u nautičarima budi strast za otkrivanjem novih obala, borbu s vjetrom i olujama, što, paradoksalno, mnogima donosi unutarnji mir, spokoj i bijeg od banalne svakodnevice. Puno je primjera avanturista koji su sami u jedrilici preplovili Atlantik, a u ispovijestima su govorili o blagodatima izdržljivosti i borbe sa samim sobom, koje su im donijele nove vidike i svježu životnu perspektivu. 

Izvor: Profimedia

- Kao i kod svih sportova, moraš biti motorički dobar i brz s rukama. Moraš imati osjećaj za ravnotežu. Ako nemaš osjećaj za ravnotežu, ne razumiješ kako se brod ponaša. Ti se cijelo vrijeme zapravo igraš s valovima. Osim toga, moraš puno toga znati. Poznavati prirodu, meteorologiju, razumjeti oblake i morske struje. Moraš jednostavno biti vješt, sposoban brzo učiti i prilagođavati se - objasnio je Šime Fantela, naš profesionalni jedriličar i svjetski prvak. To dobro znaju i svi amaterski zaljubljenici u ovaj olimpijski sport, kao i njegove ostale blagodati za tijelo.

Izvor: Profimedia

Prije svega riječ je o fizičkoj kondiciji koja se stječe zahvaljujući stalnom sagibanju, čučanju, kormilarenju, postavljanju i trimanju jedara zbog čega se razvija snaga mišića te poboljšavaju metabolizam, okretnost, fleksibilnost, koordinacija i spretnost. Ako se tomu još dodaju lokalna hrana kojom obiluju naši otoci i dokazane blagodati morske vode, i ne čudi što su za takvom rekreacijom ‘ludi’ i Englezi, Amerikanci, Austrijanci, Nijemci, Belgijci, zapravo pola svijeta. Osjećaj slobodnog duha koje jedrenje pruža obožavali su i velikani, među ostalima, John F. Kennedy, Albert Einstein i Humphrey Bogart. 

Najčitanije

Najnovije