Jeftina i zdrava palenta, proizvodi se od kukuruznog brašna, a kukuruz je žitarica koja tijelo puni energijom na dulje vrijeme. Kukuruzno brašno sadrži mnoštvo hranjivih tvari, odličan je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Ima i visok sadržaj fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu palenta ima vrlo malo kalorija, zbog čega je idealan obrok za mršavljenje. Ne sadrži gluten i jedna je od najboljih namirnica koje se preporučuju kod poteškoća s probavnim sustavom.
Ovu namirnicu, koju kod nas zovu i žganci ili pura, najjednostavnije je skuhati kao kašu, dok je Talijani prže u ulju. Na YouTube kanalu CUCINA GEEK - Traditional Italian Recipes pronašli smo recept za pržene kocke ili štapiće koji su puno zdraviji od krumpirića, a jednako hrskavi i ukusni.
Sastojci:
- 250 g palente
- 1 l vode
- pola žličice soli
- ulje za prženje
Priprema:
Zavrijte posoljenu vodu i kad se zagrije (ali ne prokuha) dodajte palentu cijelo vrijeme miješajući. Kuhana je kada smjesa postane gusta i voda ispari.
Smjesu izlijte u nauljeni kalup, prekrijte prozirnom folijom i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Prebacite u hladnjak i ostavite da se dobro stegne.
Režite po želji pa komade pržite na dobro zagrijanom ulju.
Postupak pogledajte u videu:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.