Japanske palačinke manje su od klasičnih i deblje, ali su još deblje od američkih palačinki i pjenaste poput soufflea, a volite li slanu verziju palačinski, svidjet će vam se japanske palačinke, poznate kao okonomiyaki.
Njihovo ime dolazi od riječi okonomi, što znači "ono što volite" ili "što želite", i yaki što znači "na žaru" ili "kuhano".
Tradicionalno mogu uključivati kombinaciju kozica, hobotnice, lignje, piletine, svinjetine, rezanaca, sira ili povrća. Obavezan sastojak je kupus, a umaci i dodaci, kao što je npr. katsuobushi (tanke, sušene i dimljene strugotine ribe, obično palamide) ovise o vašim željama.
Donosimo vam jednostavnu verziju okonomiyaki palačinka s portala Quite Good Food.
Sastojci:
- ⅛ glavice ribanog kupusa ili dvije šake sitno narezanog kupusa
- 1 tanko narezan bijeli dio mladog luka (zeleni dio ostavite za ukras)
- 1 jaje
- ½ čajne žličice soja umaka (oko 2,5 ml)
- 60 g brašna
- 120 ml vode
- ulje za prženje
Za posluživanje, prema vašem izboru:
- BBQ umak
- Kewpie majoneza (japanska majoneza, može se zamijeniti običnom majonezom po želji)
- Sriracha (ljuti umak; može se zamijeniti bilo kojim ljutim umakom)
- Slatki soja umak (kecap manis) (možete ga napraviti kombinacijom soja umaka i malo smeđeg šećera ili meda)
- Katsuobushi
- zeleni dio mladog luka, sitno narezan
- hrskavi luk (prženi komadići luka, često dostupni u trgovinama ili se mogu pripremiti kod kuće)
- Nori alga, sitno rezana ili usitnjena (za japanski štih; može se izostaviti ako nije dostupna)
Priprema:
- U zdjelu stavite kupus, mladi luk, jaje, sojin umak, brašno i vodu te dobro promiješajte da se sjedini.
- Zagrijte tavu na laganoj do srednjoj vatri i dodajte malo ulja za prženje.
- Stavite smjesu u tavu i pomoću lopatice je oblikujte u okruglu palačinku debljine oko 2 cm. Kada na dnu porumeni, pažljivo preokrenite i pecite i drugu stranu dok ne porumeni.
- Izvadite iz tave i odmah poslužite ili držite na toplom u pećnici dok pečete još palačinki.
- Dodajte začine i dodatke po izboru