Na rad Teute Babajko Jamičić prvi sam put naišla na društvenim mrežama dok je radila u slastičarnici Čoko Roko u Preku prije nekoliko godina. Svidio mi se njezin rad jer je precizan, maštovit i definitivno drukčiji od svega što najčešće susrećemo u našim slastičarnicama. Preko društvenih mreža izmjenjivale smo iskustva, pogotovo otkad smo obje krenule u privatni biznis. U ljeto prošle godine, kada me poslom put odveo u Zadar, napokon sam otišla do Teute da se vidimo i uživo te posjetila njezinu divnu slastičarnicu. U nastavku ćete saznati kako je sjajna novinarka postala još sjajnija slastičarka.
“Ne volim odvajati bjelanjke od žumanjaka, to me izluđuje. I da, nisam baš luda ni za prosijavanjem brašna i šećera u prahu”, povjerila je Teuta Babajko Jamičić svojoj kolegici Tei Mamut
Tea: Kada si se zainteresirala za slastičarstvo? Kako su izgledali tvoji počeci?
Teuta: Dugo sam radila kao novinarka u Zadarskom listu i u tom poslu upoznala mnoga područja života. Gastronomija, koja se počela mijenjati i modernizirati prije desetak godina, učinila mi se tada jako interesantnom. Često sam pisala o tome, imala sam i svoj gastronomski prilog koji je izlazio u sklopu Zadarskog lista jedanput na mjesec. Doista, voljela sam to raditi. Vjerujem da bih to radila još i danas, da se od toga moglo živjeti, no nije... A željela sam raditi ono što volim. U tim nekim mojim razmišljanjima i istraživanjima, svu moju pozornost privukle su nove, moderne slastice s kojima su se poigravali talentirani pojedinci. Za mene je to bio posve novi svijet i znala sam da, želim li biti dio te priče, moram krenuti ispočetka. Tako sam krenula na prekvalifikaciju u zadarsku Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu, mnogo čitala, gledala, isprobavala... Prvi sezonski poslovi, u slastičarnici i hotelu, bili su mi dobra praksa, naučila sam svašta, no najviše, kako u šali znam reći, naučila sam što ne želim raditi. Nakon toga radila sam u čokolateriji, bio je to divan posao, pa dvije godine sezonski u slastičarnici na otoku. Tu sam imala slobodne ruke, vodila posao i uživala. I sanjala svoju slastičarnicu. U svibnju će biti godinu dana otkad je i imam.
“S domaćim ljudima treba biti strpljiv, povjerenje nije lako steći, ali nakon što kušaju, oduševe se slasticama i vraćaju se stalno”, otkrila je Teuta
Tea: Jesi li oduvijek htjela svoju slastičarnicu ili su ti planovi bili drukčiji?
Teuta: Imala sam 20 godina kad sam se vratila s faksa i počela pisati. Pravni fakultet nikad nisam završila. Imala sam osjećaj da ću pisati zauvijek. No stvari su se drukčije posložile i dobro je da jesu.
Tea: Smatraš li da je publika prepoznala kompleksnost deserata, kvalitetu namirnica, a i malo višu cijenu? Koliko znam, u Zadru i nema slastičarske scene na malo višem nivou?
Teuta: Zadru smo ponudili nešto novo, kvalitetno i drukčije, i to me čini jako sretnom i ponosnom. Reakcije publike su dobre, ljudi se vraćaju, komentari su pozitivni. Krug naših mušterija polako se širi. S domaćim ljudima treba biti strpljiv, povjerenje nije lako steći, ali nakon što kušaju, oduševe se slasticama i vraćaju se. Ljudi uglavnom dolaze na preporuku onih koji prepoznaju i cijene moj rad, osobito oni koji u Zadar dolaze iz nekih svojih razloga i obvezno dođu kod nas, prepričavajući slatke priče iz krajeva odakle dolaze. To me baš veseli.
“JAKO VOLIM CITRUSE. UZ VANILIJU, ONI SU DEFINITIVNO SASTOJAK SVIH MOJIH SLASTICA, UVIJEK IH NEKAKO PROVUČEM”
Tea: Koja ti je omiljena namirnica u slastičarstvu, a koje ti nisu drage?
Teuta: Jako volim citruse, limun, naranču, grejp, mandarinu... Čim im počne sezona, s juga Hrvatske stižu mi paketi od tamošnjih OPG-ova i onda kreće ribanje korice i cijeđenje sokova, to uvijek moram imati u zamrzivaču. Uz vaniliju, citrusi su definitivno sastojak svih mojih slastica, provučem ih na ovaj ili onaj način. A što ne volim, ne volim odvajati bjelanjke od žumanjaka, to me izluđuje. Znam da bi bilo rješenje raditi s pasteriziranim jajima, bjelanjkom i žumanjkom iz tetrapaka, no nisam se još odlučila za to. I da, nisam luda ni za prosijavanjem brašna i šećera u prahu!
Tea: Kako izgleda tvoj radni dan i kada se uopće odmaraš?
Teuta: Obično startam u 6 sati, nadopunjavajući prvi postav vitrine za taj dan. Jutarnji opseg posla ovisi o tome kakav je bio dan prije. Kad je vitrina puna, uz kavu s mužem planiram ostatak dana. Obično treba odraditi narudžbe, pripremu za sutra i u međuvremenu odgovarati na pozive, mailove i poruke potencijalnih klijenata. Volim komunicirati s ljudima, no kad podvučem crtu, zatečena sam koliko mi to vremena oduzima! Ponedjeljak i utorak prolete, srijeda je nekakva sredina i onda je u četvrtak, petak i subotu ludnica. Zato nedjeljom po pravilu ne radim! U subotu završim posao i, ako je takva prigoda, dostavimo u nedjelju. Trebam taj dan za sebe! Imam 16-godišnju kćer i taj dan obično provodimo po njezinu guštu.
Tea: Je li i dalje cijela proizvodnja samo na tebi?
Teuta: Ajme, da, proizvodnja je još uvijek samo moja, Ivan radi sve ostalo! Nakon Uskrsa, ako sve bude išlo po planu, mislim da ćemo uzeti pojačanje.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.