Čak i profesionalni kuhari griješe i to ne tako rijetko koliko možda mislimo pa kako ne bismo i mi. Naravno, ne govorimo o onim klasičnim, početničkim greškama - priprema mesa ravno iz frižidera ili stavljanje sastojaka u hladnu tavu/lonac. Govorimo o onim nekim malim trikovima koji vam mogu pomoći, odnosno odmoći prilikom pripreme jela.

Evo pet krivih koraka koje možete ispraviti već danas!

Nedovoljno soljenje

Suprotno uvriježenom mišljenju, sol vašu hranu ne čini slanom. Umjesto toga, ističe okus sastojaka. Neke preporuke govore da bi ispravno bilo dodavati prstohvat soli u raznim fazama, prije i za vrijeme kuhanja. Kad smo već kod toga, svakako kušajte hranu tijekom pripreme, umjesto na samom kraju. Inače, dok shvatite da nešto nedostaje ili da treba prilagoditi okus, može biti prekasno. Ako slučajno i pretjerate sa solju, malo octa može pomoći da se uravnoteže okusi.

Nedovoljno soljenje vode za tjesteninu

Kad smo već kod soljenja, ako je vjerovati savjetima nekih chefova, voda u kojoj kuhate tjesteninu treba biti slana kao morska voda. Točnije, kad voda zakipi, valjalo bi dodati najmanje dvije pune žlice soli na pola kilograma tjestenine jer na taj način tjestenina lijepo upije sol i postaje ukusnija. Ipak, postoji trik - sol koju koristite bi trebala biti košer sol - ona se bolje upija, nema onaj gorak okus koji zna imati jodirana sol. Naravno, ukoliko pastu jedete s, primjerice, inćunima ili s dosta parmezana, onda ipak stavite nešto manje soli.

5 stvari koje radite krivo u kuhinji
Profimedia 

Dodavanje ulja u tjesteninu

Ostat ćemo još malo kod kuhanja tjestenine - neki chefovi smatraju da je najgora stvar koju ljudi rade kod kuhanja tjestenine dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuha. Krivo se misli kako će se dodavanjem ulja u vodu za kuhanje tjestenine spriječiti da se ona zalijepi, ali to nije istina. Ulje i voda se ne miješaju niti će ulje doprijeti do tjestenine sve do cijeđenja, a kad napokon i dopre, to će spriječiti umak da se stopi s tjesteninom.

Dinstanje luka i češnjaka istovremeno

Kao što ste vjerojatno primijetili, češnjak se kuha brže nego luk. Međutim, mnogi recepti kažu da se oboje istovremeno dodaju u tavu, što dovodi do zagorenog, gorkog češnjaka. Ako ih samo lagano distante na laganoj vatri, slobodno ih dodajte istodobno, ali ako ih sotirate, prvo stavite luk i kad je na pola gotov, dodajte češnjak.

Zanemarivanje kiselosti

Savršena ravnoteža okusa uključuje sol, mast, toplinu i - kiselost. Sjetite se samo koliko je losos boljeg okusa s limunovim sokom nego bez njega. Gotovo svako jelo od povrća, mesa ili voća može imati koristi od dodavanja octa ili nekog citrusa jer uravnotežuju slatke, masne, slane, gorke ili škrobne okuse.