Mirisni klobuci omiljena su hrana u svako doba godine ali najukusnija upravo sada, u jesen. I dok uvijek imamo mogućnost uživati u šampinjonima i bukovačama sada je vrijeme za zalogaje s gljivama koje rastu u šumama, poput vrganja te mirisnih lisičarki. Odlično se slažu sa sirevima, prženim lukom, mesu daju na sočnosti, a s odabirom omiljenih začina mogućnosti kreiranja zdravih, zasitnih i prije svega ukusnih obroka su velike. Okušajte se i u kombinacijama gljiva i sezonskih plodova kao što su kesteni i bundeve, vrijedi svakog pokušaja. Donosimo recepte!

RECEPT 1

Bruschtte s vrganjima, piletinom i sirom

maslinovo ulje

200 g vrganja

2 češnja češnjaka

8 kriški kruha

200 g sira brie

2 filea pilećih prsa

1 manja ljuta papričica

svježi vlasac i peršin

sol, papar

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Piletinu operite, posušite, narežite na kockice te posolite i popaprite. Vlasac i peršin operite, posušite i sitno nasjeckajte. U tavi ugrijte dvije žlice ulja, dodajte vrganje narezane na ploške te nasjeckani i oljušteni češnjak. Posolite, popaprite i pržite oko tri minute. Potom izvadite gljive i u tavi popržite piletinu. Vrganje, sir, nasjeckanu ljutu papričicu i kockice mesa stavite na kriške kruha te pospite sjeckanim vlascem i peršinom. Nakapajte uljem pa pecite u zagrijanoj pećnici oko deset minuta. Poslužite odmah.

RECEPT 2

Prhka pita s lisičicama i lukom

250 g brašna

125 g hladnog maslaca

50 ml vode

sol, papar

2 režnja češnjaka

1 vezica mladog luka

3 jaja

150 g crème fraîche

100 ml mlijeka

400 g lisičica

50g dimljene slanine

50 g sučenih rajčica iz ulja

Umijesite glatko tijesto od 250 g brašna, 125 g hladnog maslaca, malo soli i 50 ml vode pa ga pokrivenog ostavite u hladnjaku pola sata. Za to vrijeme nasjeckajte dva režnja češnjaka te na kolutiće narežite vezicu mladog luka. Češnjak i mladi luk pirjajte na žlici maslaca oko tri minute. Umutite tri jaja, 150 g crème fraîche (ili gušćeg vrhnja za kuhanje) i 100 ml mlijeka pa začinite solju i paprom. U to umiješajte češnjak i mladi luk. Očistite i ovisno o veličini raspolovite 400 g lisičica. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Gljive pržite oko minute na žlici maslaca pa ih posolite i popaprite. Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u pravokutnik, položite u duguljasti valoviti kalup (15 x 30 cm), po tijestu posložite lisičice, prelijte mješavinom luka i jaja s vrhnjem te pecite 30 minute. U međuvremenu na trakice narežite i lagano popržite 50 grama dimljene slanine. Nasjeckajte i 50 grama rajčica iz ulja pa pečenu pitu ukrasite pripremljenom slaninom, rajčicama i timijanom.

RECEPT 3

Složenac od palente s gljivama

3 šalice instant palente

6 šalica vode

250 g šampinjona ili druge vrste gljiva

50 g maslaca

100 g mozzarelle

100 g mekog sira po odabiru

1 žlica brašna

0,5 l gotovog bešamel umaka

začini po želji

Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju. Kad je gotova, izlijte je u široku posudu i ostavite sa strane. Važno je da posuda bude široka jer ćete palentu poslije, kad se ohladi, narezati na dva dijela, po mogućnosti u oblik posude za pečenje. U međuvremenu rastopite maslac i na njemu pirjajte gljive narezane na tanke ploške. Začinite po želji. Meki sir naribajte, a mozzarelu narežite na ploške. Na dno vatrostalne posude stavite sloj palente, na palentu posložite gljive, naribani sir i mozzarellu te prelijte s malo bešamela. Preko toga stavite drugi sloj palente te slaganje završite gljivama, sirom i ostatkom bešamelom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Poslužite toplo.