Klečiš pred vinima, rekao je Željko Suhadolnik, glavni urednik revije Svijet u čaši enologu Franji Francemu. Ova vina to i zaslužuju, odvratio je Franjo koji je kleknuo kako bi snimio boce određene za „odstrel“ u restoranu Stari Puntijar. Među osam prašnjavih odabranica, samo su dvije bile iz ovog stoljeća, a sve smo popili s velikim veseljem. Vina su bila ispravna, neka malo čudna, druga poprilično čudna, no  zaslužila su vrijeme i razgovor.

Sasvim običan dan s vinima koja imaju između 17 i 37 godina
StoryGourmet Press 

Povod ne baš sasvim uobičajenom kušanju bilo je podsjećanje na akciju Diplomatska vina koju su prije 15-ak godina pokrenule tvrtke Badel 1862 i Mam-vin, izdavač revije Svijet u čaši. Diplomati akreditirani u Hrvatskoj bili su kumovi hrvatskim vinima. Prvi je kumstvo prihvatio Knut Tøraasen, koji je 2005. postao norveški veleposlanik u Hrvatskoj. Kumče mu je bio Chardonnay 2003. vinarije Nespeš nedaleko od Svetog Ivana Zeline, koja je tad bila u sastavu tvrtke Badel 1862. To prvo diplomatsko vino, kao i Rajnski rizling 2004. iste vinarije koji je odabran kao drugo, napunjeni su u 500 boca i dio je pohranjen u podrumu Sveti Martin zagrebačkog restorana Stari Puntijar.

Chardonnay 2003. i sad je izvrsno vino, prekrasne boje s mladenačkim zelenkastim odsjajem. Intenzivnog je i sortno prepoznatljivog mirisa, tek s ponešto, reklo bi se taman koliko treba, mednih i balzamičnih nota te punog, slasnog, gustog, ali mekog i podatnog okusa. Vino je to u kojem se osjeti da je dugo putovalo kroz vrijeme na najljepši mogući način. Nimalo nije umorno, nego jednostavno „iskusno“, zrelo.

Sasvim običan dan s vinima koja imaju između 17 i 37 godina
StoryGourmet Press 

Pri otvaranju drugog diplomatskog vina, Rajnskog rizlinga 2004. iste vinarije, čuo se zvuk kao kad se otvara pjenušac. I pri točenju u čaši su se vidjeli mjehurići, a još više osjetili pri prvim gutljajima. Rizling je bio polusuh kad je punjen u bocu i u njoj je sama krenula druga fermentacija. To se može smatrati greškom, no u ovom slučaju je pomoglo vinu zato što mu je ugljikov dioksid dao dodatnu svježinu.

Vlasnik obiteljskog restorana s gotovo dvostoljetnom tradicijom Zlatko Puntijar izvukao je iz podruma još tri vina iz Kurije Nespeš. Bili su to rajnski rizling, sauvignon i traminac berbe 2001. Ekipa iz Badela pohranila ih je u poseban boks s namjerom da ih otvore 2012. za proslavu 150. obljetnice tvrtke. Zaboravili su valjda na njih, pa smo ih osam godina poslije „morali“ otvoriti mi, a ponovila se priča o lijepom starenju vina koja nisu bila pripremana za putovanje kroz vrijeme. Rajnski rizling, riječ je podsjetimo o vinima koja su prošle godine postala punoljetna po ljudskim zakonima, imao je divnu boju, ali tercijarne arome, nastale tijekom godina u boci, nadvladale su one sortne. Sauvignon i traminac lako je bilo prepoznati, a u pohvalama smo se razišli. Nekima se više dopala očekivana svježina sauvignona, a meni sasvim neočekivana živost koju je iskazao traminac.

Sasvim običan dan s vinima koja imaju između 17 i 37 godina
StoryGourmet Press 

Zvijezde ranog popodneva jednog sasvim običnog četvrtka postale su graševina s kraja prošlog stoljeća, Enjingijeva iz 1993. i Tomčeva iz 1994. Sjajna vina u punoj su snazi, zaokruženih aroma i okusa i gotovo smo se „otimali“ za još koji gutljaj.

Iznenađenje dana bila je Žilavka 1983. mostarske vinarije Hepok, hercegovački suhi sherry. U boci se očigledno spontano pokrenula „šerizacija“, koja vinima iz španjolskog gradića Jereza daje posebnu boju, mirise i okus. Nije žilavki, naravno, nitko u Puntijarevu podrumu dodavao destilat, što se u Andaluziji radi, ali kao da je vino samo znalo u kojem smjeru treba krenuti. Nema neugodnih hlapivih ili octenih kiselina, koje se često pojave kod ovako „iskusnih“ vina, da izbjegnem korištenje izraza „starih“, a oksidativnih je nota, naravno, napretek. Promjene koje u vinima u Andaluziji godinama žele i potiču, u ovoj su se žilavki pokrenule same. Vino je ostalo ispravno, a pronašli smo mu i ulogu za stolom: fino bi pristajalo suhim kolačima našeg priobalja poput raspke torte, na primjer.