Volite kestene ali i lješnjake? Ova je poslastica savršeni spoj ovih plodova, izvor energije, zalogaj sreće u prohladnim jesenskim danima. Donosimo recept za ukusni tart.

Tijesto: 

300 g brašna

žličica praška za pecivo

100 g šećera u prahu

100 g maslaca

70 g mljevenih lješnjaka

Nadjev:

400 g kesten pirea

150 g maslaca

4 jaja

100 g šećera

šaka narezanih lješnjaka

2 vrećice vanili šećera

malo cimeta

Dekoracija:

100 g kuhanih kestena

malo limunovog soka

šaka prženih lješnjaka

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i šećerom, dodajte komadiće maslaca i umijestite tijesto koje potom zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku da odstoji oko sat vremena. Za pripremu nadjeva otopite maslac te umiješajte šećer, vanili šećer i malo cimeta. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka, pomiješajte žumanjke s kesten pireom te putrom. Od bjelanjaka mikserom umutite čvrsti snijeg te dodajte u nadjev. Tijesto razvaljajte te prebacite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali s malo maslaca. Tijesto izbodite viljuškom na nekoliko mjesta, pecite oko deset minuta u pećnici ugrijanoj na 200 stupnjeva. Dodajte nadjev te pecite još oko pola sata. Ispržite nasjeckane lješnjake, nasjeckajte kuhane kestene te rasporedite po vrhu tarta. Dodajte malo soka limuna, po želji ribane tamne čokolade ili šećera u prahu. Poslužite uz čašu mladog vina ili toplog čaja.