Eggnog je tradicionalni gusti liker, sa ili bez alkohola, koji se pije u vrijeme zimskih blagdana. Jednostavan je za pripremu, ima više varijacija a mi vam donosimo onu alkoholnu verziju, s viskijem i rumom.
Ono što vam treba su četiri domaća jaja, 100 grama šećera, dvije čašice bijelog ruma, tri čašice viskija, 4dl mlijeka i 4 dl slatkog vrhnja. Naravno, tu su i začini - cimet i muškatni oraščić, malo soli te zvjezdasti anis za ukras.
Odvojite žumanjce i bjelanjce - u dublju posudu stavite bjelanjce i lagano ih miksajte dok ne dobijete snijeg koji ne bi smio biti previše krut. Žumanjcima dodajte 50g šećera i promiješajte dok smjesa ne bude iste boje. Nakon toga, u snijeg od bjelanjaka dodajte ostatak šećera, dok mikser radi na najmanjoj brzini a potom u smjesu, na isti način, dakle jako polako, dodajte i umućene žumanjce. Potom dodajte viski i rum, još uvijek lagano miješajući. Sad je na redu mlijeko koje ste prethodno malo zagrijali i dodali mu prstohvat soli te muškatni orašćić i cimet. Nakon mlijeka ide slatko vrhnje i to 2 dcl koje, pogađate, opet polako dodajete u smjesu. Ostatak slatkog vrhnja ulupajte u šlag te ga lagano miješajući, ali ovaj put sa žlicom, isto dodajte smjesi. Prelijte u šalice i pospite s malo cimeta te ukrasite anisom.