Riba na Badnjak, pečenje od peradi na Božić i ono što ostane na blagdan svetog Stjepana, krajnje su pojednostavljeni gastronomski običaji za tri dana predstojećih blagdana, ali i popriličan problem za vinsku preporuku. Stotine su vrsta riba i svaka se može pripremiti na desetke načina. Četiri su osnovne vrste peradi koja se priprema za božićni ručak, no od toga su dvije bijelog, a dvije crvenog mesa pa smo u problemu i prije razmišljanja o načinu pripreme. A i na Štefanje treba barem vino promijeniti, ako ćemo već blagovati jučerašnje meso. Zato će ovaj izbor biti ziheraški, s vinima s istoka, zapada i juga Hrvatske koja mogu popratiti više različitih jela.
Šaran kontinentalcima i bakalar Mediterancima, ili barem onima koji se tako osjećaju, najčešći su izbor za Badnjak, a vino koje može popratiti oba jela sigurno je od graševine, naše najrasprostranjenije sorte od koje se može napraviti vina najrazličitijih stilova. Idealno bi bilo za masnijeg šarana uzeti svježiju graševinu, s izraženijim kiselinama, a neku jaču i slasniju za bakalar, posebno ako je rieč o dimljenom. Jedna od onih koje barem djelomično mogu ispuniti oba uvjeta je vrhunska Iločka graševina iz 2019. godine. Grožđe je s položaja Principovac, a vino bogatih aroma, elegantno i puno te poprilično snažnog tijela. Dobro će popratiti i pečenu puricu ili tuku za Božić, pa čak i svinjsko pečenje, a i cijena je, za blagdan, relativno pristupačna. Butelja stoji oko 55 kuna.
Za Božić, kažu, treba jesti meso životinja traže hranu gurajući zemlju nogama prema natrag kako bismo i mi "gurnuli" iza sebe sve što je bilo ove godine. Te životinje najčešće su kokoši, pure ili tuke, patke, guske... Prve dvije traže bijelo vino, druge crno, a kompromis je crveno. Naši propisi dopuštaju oba naziva boja, ali dok se gusti i robusni plavci, terani i cabernet sauvignoni mogu slobodno opisati kao crni, klasični crni pinoti tipično su crveno vino. Imaju nježniju boju, a kompleksne mirise i okus. Dobri crni pinoti prilično su skupi, no Božić i nije blagdan kad se štedi. Plešivička vinarija Šember ima izvrstan crni pinot iz 2018., odležan u velikim drvenim bačvama pa dominiraju arome maline, jagode i trešnje, a nježni mirisi klinčića i vanilije kao da najavljuju Božić. Butelja je oko 120 kuna.
Treba pojesti i što je ostalo nakon blagovanja za veliki blagdan, a ostalo je sigurno. Popečci se mogu napraviti od ostataka ribe, a složenci od purećeg mesa koje se nije pojelo. Jednom i drugom jelu poseban štih dat će dodaci, a to su male tajne malih i velikih majstora. Bez obzira na to što im dodavali, ribi i puretini gotovo sigurno pristaje dobar pošip. Jako dobar radi vinarija Grgić iz Trstenika na Pelješcu. Vlasnik je proslavljeni kalifornijski vinar Miljenko Mike Grgich, a posao izvrsno vodi Krešo Vučković. Grožđe je s Čare na obližnjoj Korčuli, položaja koji ugodni vjetar maestral osvježava i tijekom najtoplijih ljetnih dana, a kontrolirana fermentacija na 12 stupnjeva zadržava u vinu ugodne voćne arome. Odležava do šest mjeseci u bačvama od francuskog hrasta, a butelja stoji 155 kuna.