Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gourmet

Znate li što je “Dry January” i prakticirate li ga?

Autor Ela Radić
Autor Ela Radić

Pokret koji sve više dobiva na popularnosti

Izvor: Profimedia

Nakon što smo više manje svi pretjerivali tijekom prosinca u hrani i piću, čak i u ovim atipičnim okolonostima, došao je siječanj, prošla su i Tri kralja, počeo je prvi ”ozbiljni” radni tjedan i vrijeme je za “Dry January”. Znate li što je to? To je jednomjesečna pauza od alkohola - pokret koji je postao poznat kao Suhi siječanj. Evo što trebate znati tome.
Pokrenut je 2013. godine od strane neprofitne organizacije Alcohol Change s ciljem prikupljanja novca za podizanje svijesti i liječenje od ovisnosti o alkoholu. No, od tad je pokret zaživio i prerastao samu ideju te, po nekim istraživanjima, čak 14 posto odraslih Amerikanaca sudjeluje u Suhom siječnju. To ne bi trebalo čuditi, jer je općenito sve veći trend među mladima - biti trijezan. Čak postoji i pojam - uveden 2018. - trijezno znatiželjan - koji uključuje ljude koji više vole bezalkoholna pića ili pića s manjim udjelom alkohola i istražuju takvu ponudu. Primjerice, prema istraživanju koje je proveo Heineken, čak 52 posto ispitanika povećalo je konzumaciju bezalkoholnih piva i mocktaila (bezalkoholni kokteli) od početka pandemije Covid-19. Četrdeset i dva posto ispitanih reklo je da će vjerojatno odabrati bezalkoholno pivo jer im ono omogućuje da piju umjereno. Rastući interes za bezalkoholna pića nije samo odgovor na pandemiju; to je dio većeg pokreta: niži udio alkohola u pićima bio je trend broj jedan u nedavnom izvještaju o koktel trendovima, a Google pretraživanja izraza “mocktail” porasli su za 42 posto prošle godine.

Mocktail - cocktail bez alkohola - ima sve više ljubitelja
Mocktail - cocktail bez alkohola - ima sve više ljubitelja
Izvor: Profimedia

No, vratimo se na Suhi siječanj. Njegova poanta nije u tome da se zauvijek odreknete alkohola ili da izbjegavate bilo kakvu situaciju koja uključuje ispijanje alkoholnih pića. Više se radi o procjeni kako vam alkohol odgovara u životu. A nemojmo zaboraviti i prednosti umjerenosti - nema mamurluka, zdravlje je sačuvano i izbjegli ste situaciju u kojoj se možete izblamirati pred poznatima i nepoznatima.
Sve u svemu, Suhi siječanj traje samo 31 dan, ali blagodati uvođenja umjerenosti u svakodnevni život mogu se protegnuti i na ostatak godine. Šest mjeseci nakon završetka Suhog siječnja, neki od sudionika pokreta su za studiju iz 2016., objavljenu u časopisu Health Psychology, izvijestili da piju manje pića dnevno, općenito piju manje tijekom tjedna i rjeđe se opijaju. Dakle, učinci mogu biti dalekosežni pa zašto ne probati!

Najčitanije

NAJNOVIJE

Najčitanije

Najnovije