Hot honey ili začinjeni med, posljednjih je godinu dana brzorastući trend u kulinarskom svijetu. Uostalom, kako odoljeti kombinaciji slatkog i začinjenog? Može se poslužiti sa gotovo svime, od pizze i pržene piletine do morskih plodova, povrća s roštilja, pa čak i slastica. Ide odlično uz pimento sir, kao preljev za salatu, možete njime preliti kukuruzni kruh, dodati koktelu, sladoledu od vanilije ili poslužiti uz pečenu piletinu.
Osim obogaćivanja okusa, začinjeni med doprinosi i teksturi vaših jela. Na primjer, ako ga koristite u marinadama ili kao preljev za salate, sve će se bolje lijepiti, sastojci će se bolje sljubiti.

Hot honey odličan je za marinade
Profimedia Hot honey odličan je za marinade

 No što je zapravo ‘hot honey’ i kako ga napraviti? Vrlo jednostavno. Riječ je o medu u koji dodate - čili. Možete koristiti bilo koju ljutu papričicu koja vam se sviđa, sušenu ili svježu. U malu posudu dodajte med i nasjeckanu ljutu papričicu (preporučuju se barem dvije vrste, primjerice svježe habanerose i sušeni tajlandski čili); pustite da krčka oko 5 minuta da se začini i okusi sažmu, a zatim uklonite s vatre i pustite da se ohladi. Komadiće paprike možete ostaviti u medu ili, ako želite glatku teksturu, dobivenu smjesu procijedite. I uživajte!