Veganski cheesecake bez glutena i od svega sedam sastojaka kremast je, blago trpak, savršeno sladak i 100% neodoljiv. Usudit ćemo se reći da je bolji od “pravog” cheesecakea te da je savršeno zdrav, jednostavan desert kojim ćete nahraniti ekipi (ili samo sebe).

SASTOJCI:
‘Biskvit’:
200 g datulja bez koštica
120 g oraha
Krema:
180 g indijskih oraščića (namočeni - prelijte ih vrućom vodom pa ostavite pola sata da odstoje)
Sok jednog velikog limuna; cca 1/4 šalice soka
80 g kokosovog ulja
150 ml punomasnog kokosovog mlijeka
120 ml nektara agave ili javorovog sirupa (ili med ako nije veganski)

PRIPREMA:
U multipraktik dodajte datulje i miksajte dok ne ostanu mali komadići i ne formira se kugla. Izvadite je i stavite sa strane. Zatim dodajte orahe i njih smrvite te vratite datulje natrag i miješajte dok se ne stvori rastresita smjesa - trebala bi se lijepiti među prstima. Ako je presuha, dodajte još nekoliko datulja a ako je prevlažna, dodajte još oraha. Možete dodati i malo soli. Pleh obložite papirom za pečenje te ravnomjerno raspredite dobivenu smjesu.
Sad je vrijeme za kremu - sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu. Ako vam se ne čini dovoljno glatka, dodajte još malo limunovog soka ili agavinog sirupa ili pak kokosovog mlijeka. Kušajte i začinite po potrebi.
Dobivenu kremu prelijte preko smjese u posudi za pečenje. Pazite da je sve ujednačeno i glatko. Prelijte zdrobljenim orasima i ukrasite, primjerice, borovnicama. Cheesecake stavite u zamrzivač dok se sve ne stisne. Poslužite ukrašeno borovnicama a možete i premazati marmeladom po izboru.

Ukusna a zdrava slastica
Profimedia Ukusna a zdrava slastica