U svijetu kozmetike, kokosovo ulje se već godinama smatra rješenjem za sve. Čini čuda za suhu kožu, kovrčavu kosu, uspješno skida čak i vodootpornu šminku. No, je li ovo “čudotvorno ulje” jednako učinkovito i savršeno i u kuhinji? Točan odgovor bi bio - da, ali ako ga pravilno koristite. Naime, postoje neke stvari koje trebate znati ukoliko koristite kokosovo ulje prilikom kuhanja a mi vam donosimo neke od njih.
Za početak, prisjetimo se zašto se kokosovo ulje uopće smatra “super namirnicom”. Jedna žlica kokosovog ulja sadrži 130 kalorija i 14 grama masti, od kojih je 13 zasićenih. Za usporedbu, jedna žlica maslinovog ulja ima 120 kalorija i 14 grama masti, od kojih su samo dvije zasićene. Nastaje iz mesa kokosa, a popularan je u mnogim zemljama jugoistočne Azije. Budući da te zemlje imaju nižu stopu srčanih bolesti, lako je pretpostaviti da je kokosovo ulje zdravo.

Ulje se radi iz mesa kokosa
Profimedia Ulje se radi iz mesa kokosa

Postoje dvije vrste kokosovog ulja: djevičansko i rafinirano kokosovo ulje. Djevičansko kokosovo ulje hladno je prešano i ekstrahirano bez upotrebe otapala; smatra se "čistim" ili nerafiniranim. Rafinirano kokosovo ulje uključuje značajnu preradu i često uključuje aditive; to je ono koje većinom nalazite u dućanima.
I tu dolazimo do prvog potencijalnog problema - rafinirano kokosovo ulje i djelomično hidrogenirano kokosovo ulje zapravo mogu biti štetni jer mogu sadržavati kemikalije, izbjeljivače ili transmasti. Znači, ako ga koristite isključivo za kuhanje, radije odaberite djevičansko ili nerafinirano kokosovo ulje (organsko, kad god je to moguće).
Ako ipak koristite obje vrste u kuhinji, pazite koju koristite za što, jer imaju različite točke dimljenja.
Točka dimljenja djevičanskog kokosovog ulja je 180C što znači da je najbolje za pečenje i pirjanje. Točka dimljenja rafiniranog kokosovog ulja iznosi malo više od 200C, što ga čini boljom opcijom za prženje ili kuhanje na višim temperaturama.
Nadalje, za razliku od većine biljnih ulja, kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi a tijekom zime je tvrdo poput kamena! Stoga, da se ne mučite i svaki put otapate onoliko ulja koliko vam treba, razmislite o kupnji ulja u spreju, tako ćete ga lakše koristiti.
Ako ga ipak držite u staklenci, najlakši način za otapanje je zagrijavanje na laganoj vatri u tavi. Kokosovo ulje otapa se već na 25C, pa će se prilično brzo topiti. Također, za razliku od većine nezasićenih ulja, kokosovo ulje ne treba držati u hladnjaku. S obzirom na visoku zasićenost od čak 90% , ulje je otporno je na oksidaciju.

Odličan je saveznik u kuhinji
Profimedia Odličan je saveznik u kuhinji

I, za kraj, nekoliko savjeta za što sve možete upotrijebiti kokosovo ulje a da to možda niste znali:

- možete ga mazati na toast umjesto maslaca
- savršen je dodatak za smoothieje, jer daje dodatnu energiju
- na njemu možete peći jaja
- na njemu možete raditi kokice
- njime možete premazati krumpir koji planirate peći u pećnici
- stavite ga u kolače umjesto biljnog ulja
- ako pržite piletinu, probajte to napravit na kokosovom ulju, iznenadit će vas okus
- stavite ga umjesto maslaca u sendvič sa grillanim sirom
- dodajte žličicu u svoju kavu, nećete pogriješiti
- koristite ga za začinjavanje salate