U sezoni smo uživanja u domaćim i zdravim limunima. A ukoliko bi nešto od plodova s juga voljeli koristiti i u narednim mjesecima predlažemo vam recepte uz koje će limuni zadržati najbolje od arome, mirisa i okusa. Jer limune je moguće pospremiti i to pohranjivanjem u zamrzivač i u staklenku. Bez obzira koju ćete metodu odabrati važno je pripremiti limune koji nemaju oštećenja na kori. Prije pripreme dobro ih operite. Ukoliko želite limune zamrznuti, odlučite želite li zamrzavati cijele limune ili narezane na četvrtine. Ukoliko pospremate cijele limune učinite to tako da oprane limune obrišete, pospremite u vrećicu ili posudu za zamrzavanje i pospremite u zamrzivač. Po potrebi vadite limun, te nakon 15 minuta odmrzavanja koristite ga kao i svježi plod.
Ukoliko ipak želite zamrznuti manje komade, oprani limun narežite na četvrtine, te na ravnoj površini stavite limune u zamrzivač i ostavite da se zalede. Potom ih prebacite u vrećice ili posudice za zamrzavanje. Ovako zaleđeni limun je odličan za pripremu osvježavajućih napitaka te koktela, te za sva jela u koja se traži dodatak svježeg limunovog soka.

Kako pospremiti domaće limune? Donosimo recepte
Profimedia Limun sa soli

A druga metoda je priprema limuna sa soli u staklenci. Tako pospremljen limun odličan je dodatak za variva i namaze ali i pečeno meso, rižota i jela s tjesteninom. A uz malo vremena i nešto domaćih limuna sve što još trebate je krupna sol.

Donosimo recept!

Limun u soli

Sastojci

8 do 10 limuna
150 g krupne soli

Priprema
Operite svaki limun te ga osušite papirnatim ručnikom. Nožem zarežite svaki limun zarežite limun na četvrtine, po dužini, ali pripazite da ga ne prerežete. Svaki limun napunite sa soli. Potom limune posložite u sterilizirani staklenku i to tako da je napunite sa što je moguće više limuna. Iscijedite dva (ili više) limuna kako bi s iscijeđenim sokom prelili limune u staklenci te ih tako dodatno zaštitili od kvarenja. Zatvorenu staklenku pospremite na tamno mjesto i čuvajte 4 do 6 tjedana prije korištenja. A kako ih koristiti? Tako da odrežete pulpu od kore, koru narežete na tanke kriške, te ovisno o receptu dodajete potrebnu količinu limunove korice. Mirisi i okus će vas oduševiti. Otvorenu staklenku čuvajte u hladnjaku.