Kajgana, jednostavno jelo koje se priprema od jaja, uz dodatak masnoće, soli, papra i mlijeka? Znate li da je upravo mlijeko razlog brojnim kulinarskim raspravama? Koristiti ga ili ne pri pripremi kajgane? Jer ako se mlijeko dodaje često se nameće pitanje koliko i kojeg mlijeka dodati, u kojem trenutku te kako ono utječe na konzistenciju jela i ukupan unos masnoća. A sve su to razlozi koji to utječu na to koliko će naša kajgana biti dobro i ukusno pripremljena. Zato je zanimljiva kulinarska preporuka kako mlijeko nije potrebno u pripremi omiljenog doručka, jer mlijeko sadrži kako dodatne masnoće tako i veliku količinu vode a upravo je voda onaj dio koji u pripremi ovog jela nije potreban, onaj koji mora ispariti. A veći sadržaj vode zahtijeva i duže vrijeme pripreme što je često razlog za isušivanje jela koje mora biti kremasto i sočno.
Zato za pripremu ukusne kajgane neka i vaš odabir budu domaća jaja, maslac (iz hladnjaka), jer upravo maslac daje na kremastoj teksturi i okusu, sol i papar. Za pripremu savršene kajgane važno je i jaja unaprijed razbiti i umutiti u manoj posudi kako bi se žumanjci i bjelanjci dobro povezali te ih potom prebacite na ugrijanu tavu. Jaja pecite na vrućoj tavi, ali polako i na umjerenoj vatri, te na kraju začinite sa soli i paprom. I dobar tek!

Otkrivamo zašto za pripremu kajgane nije potrebno mlijeko
Profimedia