Bez obzira na to konzumirate li onaj kupljen u staklenci ili svježe pripremljen domaći hren, za istaknuti je da hren volimo zbog karakterističnog okusa koji nekima izaziva suze, snažno ulazi u nos, a nekima otvara apetit. Volimo ga s kuhanom šunkom, uz kuhano meso, kao dodatak umacima i salatama. Odlično se slaže s kobasicama i pečenim šaranom, a zanimljivo je da ga u skandinavskim zemljama uglavnom poslužuju sa šećerom, octom i vrhnjem uz riblja jela. Ovaj korijen grube ljuske, koji je u Europu iz Azije došao u 19. stoljeću, nema miris, a njegova snaga i okus bude se pri rezanju. Osim što jelima poboljšava okus, ističe se i kao prirodni antibiotik jer sadrži veliku količinu vitamina C (čak dvostruko više od limuna). Osim korijena, jestivo je i mlado lišće koje se dodaje salatama a odlična ideja je i ukusna, zdrava krem juha pripremljena od cijenjenog korijena. Donosimo recept!

Krem juha od hrena

Sastojci

150 g sitno naribanog hrena
4 veća krumpira
1 korabica
1 manji poriluk
1 mrkva
150 g vrhnja za kuhanje
nekoliko jaja od prepelice
malo pršuta
sol, papar

Priprema

Povrće operite, očistite i nasjeckajte na sitne komadiće i kuhajte u 2 l vode. Kuhanom povrću dodajte hren te kuhajte 2 do 3 minute. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Dodajte vrhnje za kuhanje, sol, papar, dobro promiješajte. U međuvremenu skuhajte jaja od prepelice, ohladite ih i ogulite. Narežite na polovice. Komadiće pršuta lagano prepržite na tavi bez dodavanja masnoće. Juhu poslužite u tanjure, na vrh dodajte polovice jaja i malo pršuta. Poslužite uz prepečeni kruh.

Hren izaziva i suze radosnice, pogotovo ako od njega pripremite krem juhu
Shutterstock Krem juha od hrena