Kao i svaki tjedan, i ovaj vam predstavljamo neko od lokalnih jela koje je toliko ukorijenjeno u kulturu neke zemlje diljem svijeta da ih najbolje opisuje. S obzirom da nam okolnosti trenutnu otežavaju putovanje u druge zemlje i isprobavanje lokalnih delicija, to ne znači da ih ne možemo isprobati u našoj kuhinji. Ovaj tjedan tako putujemo u Grčku i pripremamo musaku, jedno od najpopularnijih jela u toj zemlji. Ovo jako ukusno jelo sastoji se od slojeva junetine (ili janjetine) te bešamel umaka (od maslaca, mlijeka, brašna, soli i papra) prekrivenog patlidžanima. Neki recepti također uključuju krumpir i tikvice.
Rezultat je kremasto, sočna i apsolutno ukusno jelo koje možete pronaći u gotovo svim konobama a priprema se u svakom domaćinstvu u posebnim prigodama i velikim obiteljskim slavljima i to s razlogom!
Bit ovog tradicionalnog grčkog recepta za musaku može se sažeti u tri ključne faze: priprema nadjeva od mesa, priprema bešamel umaka i priprema patlidžana. Svaka faza zahtijeva vremena (a i posuđa) ali rezultat je vrijedan truda.
Evo recept!

Musaka se sastoji od patlidžana, tikvice ili krumpira, mesa te bešamel umaka
Profimedia Musaka se sastoji od patlidžana, tikvice ili krumpira, mesa te bešamel umaka

Sastojci: 

Baza:
6 padlidžana
biljno ulje (za prženje)

Za umak od mesa:

750g junećeg ili janjećeg mljevenog mesa
2 crvena luka (nasjeckana)
2 češnja češnjaka (nasjeckana)
1 konzerva nasjeckane rajčice (400g)
2 žlice konšerve
1 žličica šećera
1 čaša crnog vina
Prstohvat morske soli i svježe mljeveni crni papar
1 lovorov list
Prstohvat cimeta ili jedan štapić cimeta
1/4 šalice maslinovog ulja

Za bešamel umak:

900 ml mlijeka
120 g maslaca
120g brašna
prstohvat muškatnog oraščića
2 žumanjka
100g Parmigiano-Reggiana ili nekog vašeg omiljenog tvrdog sira
sol po ukusu

Priprema:
Prvo krenite s pripremom patlidžana, izvadite im peteljke i narežite ih na ploške debljine 1 cm. Posolite i stavite u cjedilo na oko pola sata.
Potom ih isperite s puno vode i stisnite rukama kako biste se riješili viška vode. Osušite ih i pržite na puno ulja, dok ne dobiju lijepu boju. Pržene patlidžane stavite na papir, kako bi upili ulje. (Za lakšu verziju možete patlidžane preliti s malo maslinovog ulja i peći ih 20 minuta umjesto da ih pržite). Stavite sa strane kad završite.

Padlidžan treba narezati, posoliti i pustiti da malo odstoje, da se riješe viška vode
Profimedia Padlidžan treba narezati, posoliti i pustiti da malo odstoje, da se riješe viška vode

Sad se posvetite mesu: zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Umiješajte nasjeckani luk i pirjajte, dok ne omekša i dobije malo boje. Umiješajte mljeveno meso i pirjajte. Kad počne dobivati smeđu boju, dodajte pire od češnjaka i rajčice i pirjajte dok češnjak ne počne omekšavati. Ulijte crno vino i pričekajte da ispari. Dodajte pelate, šećer, prstohvat cimeta, 1 lovorov list i dobar prstohvat soli i papra. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i pirjajte s poklopcem oko 30 minuta ili dok većina sokova ne ispari. Stavite sa strane kad završite.
Sad je red za bešamel umak: upotrijebite veliku tavu da otopite maslac na laganoj srednjoj vatri. Neprestano miješajući dodajte brašno dok ne napravite pastu. Dodajte zagrijano mlijeko u ravnomjernom mlazu; nastavite miješati kako biste spriječili da umak postane grudast. Ako umak nije dovoljno zgusnut, kuhajte na laganoj vatri nastavljajući miješati. Njegova konzistencija trebala bi nalikovati gustoj kremi.
Maknite tavu s bešamelom sa štednjaka i umiješajte žumanjke, sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića i veći dio ribanog sira. Ostatak sira sačuvajte za posipanje na kraju! Umutite brzo, kako se jaja ne bi pretvorila u omlet! Začinite solju po ukusu. Uzmite jednu punu žlicu bešamela i umiješajte je u umak od mesa. Stavite bešamel umak sa strane.
I, za kraj, vrijeme je za sastavljanje musake. Trebat će vam velika posuda za pečenje, otprilike 20x30cm. Dno i stranice posude namažite maslacem i prvo stavite polovice patlidžana. Ulijte sav umak od mesa i ravnomjerno ga rasporedite. Dodajte drugi sloj patlidžana, prelijte cijelim bešamel umakom i zagladite lopaticom.
Pospite preostalim ribanim sirom. Zagrijte pećnicu na 180 ° C i pecite musaku oko 60 minuta ili dok kora ne postane svijetlo smeđa/zlatna. Pričekajte da se musaka ohladi, odnosno dok ne bude samo topla na dodir prije rezanja na komade. U protivnom će vam se razliti bešamel umaka prilikom rezanja.
Musaku možete poslužiti s tradicionalnom grčkom salatom te uz čašu vina Prijatno!