Juhe u boci na svjetskom tržištu nisu novost ali naša je ideja priprema domaće juhe, one koju ćete s velikim zadovoljstvom - popiti! Jer za juhe pripremljene poput smoothieja, upakirane u bocu, neće izgubiti na okusu ni kvalitetu ni nekoliko sati nakon pripreme. Za razliku od smoothieja u kojima glavnu ulogu igra voće, juhe se, naravno, sastoje od povrća. Ono može biti kuhano ili pečeno, svježe ili u nekoj od kombinacija, no svakako je dobro da sastojci budu iz domaćeg organskog uzgoja. Preporuka je povrće miksati u blenderu kako bi se dobile fine, kremaste teksture, a za doživljaj više razmislite i o dodacima kao što su kurkuma, currya, đumbir...

Uobičajeno ih jedemo žlicom, no juhe se mogu i popiti
Shutterstock 

Osim recepata donosimo i preporuke za odlične kombinacije!

- kuhana ili sirova cikla, naranča, krastavci, bosiljak i metvica
- avokado, krastavac, mladi špinat, bundevine koštice i malo jabučnog octa
- gazpacho: rajčice, krastavac, paprika, celer, ljutika, češnjak, maslinovo ulje, papar, limunov sok, ocat, sol i kockice leda
- rajčica, avokado i kelj
- mrkva, kokosovo mlijeko, limeta, jabuka, đumbir, maslinovo ulje, korijandar i kumin
- kuhani bob, avokado, peršin i ocat
- pečena bundeva ili batat, kokosovo mlijeko, sol, papar, svježi đumbir, bučine sjemenke i bučino ulje
- pečeni batat, kuhana leća, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar

I za kraj, kakva to boca treba biti? Preporučuje se izbjegavati plastiku pa će zdravija i ekološki prihvatljivija varijanta biti ona od stakla. Također, možete se odlučiti za termos-bocu pa će vaša juha ostati topla, naravno, ako je pripremate od termički obrađenog povrća.

A popularni recepti u kojima možete uživati kroz čitavu godinu su:

Ledena juha od krastavaca i avokada
1 avokado
1 manji krastavac
1 češanj češnjaka
1 žličica limunova soka
sol, papar
Vrabasco umak
350 ml filtrirane vode

Očistite avokado, narežite na manje komade pa stavite u blender, zajedno s neoguljenim, narezanim krastavcem, oljuštenim češnjakom, limunovim sokom i vodom. Dobro izmiksajte pa posolite po želji, začinite paprom i ljutim umakom. Stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Aromatična juha od rajčice
4 duguljaste rajčice
1 češanj češnjaka
½ malog luka
2 šnite suhog kruha
4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 žličica balzamičnog octa
sol, svježe mljeveni papar
nasjeckani svježi krastavac ili celer

Rajčicu očistite i nasjeckajte pa stavite u posudu zajedno s kruhom narezanim na kockice, zgnječenim češnjakom i sitno nasjeckanim lukom. Prelijte vrelom vodom tako da prekrije sastojke i ostavite sat vremena. Djelomično ocijedite, stavite u blender, dodajte maslinovo ulje i ocat pa izmiksajte do glatke tekućine. Začinite, ohladite nekoliko sati te ukrasite sitno nasjeckanim krastavcem ili stapkom celera.

Juha od mrkve

4 mlade mrkve
1 manji avokado
komadić svježeg đumbira
1 češanj češnjaka
1 žličica kokosova ulja
½ žličice kurkume
prstohvat curryja

Mrkvu očistite i narežite, kao i avokado. Ogulite đumbir i sitno ga nasjeckajte ili naribajte. Češnjak zgnječite. Sve sastojke stavite u blender, dodajte filtriranu vodu, začinite i dobro izmiksajte.