Najbolji odgovor na to što je to aquafaba je onaj iz prakse! Jer ovaj je sastojak mnogima nepoznat, koji često završi kao otpad. Ali krenimo iz početka i odgovorimo brojnim upitima što je to aquafaba? Aquafaba je naziv za tekućinu koja nastaje kuhanjem grahorica, bilo da ih kuhamo kod kuće ili dobivamo zajedno sa sadržajem limenke npr. slanutka ili graha. Najzanimljivija osobina ove tekućine je sposobnost zamjene jaja, prvenstveno bjelanjka, a u nekim receptima i žutanjka. Otkriće o ovoj veganskoj zamjeni za jaja novijeg je datuma a popularnost joj raste. Jer radi se o namirnici koja je niskokalorična, ne sadrži masti ni kolesterol, a zbog svoje sposobnosti pjenjenja i neutralnog mirisa i okusa omogućava uživanje u ukusnim slasticama, njena popularnost postaje sve veća.

U svaki recept gdje ide snijeg od bjelanjaka, dovoljno je uzeti odgovarajuću količinu vode od grahorica (slanutka, bijelog, crvenog ili crnoga graha, leće ili graška) i jednostavno je izmiksati dok se ne pretvori u čvrstu pjenu, potpuno nalik snijegu od jaja. Ako grahorice kuhate sami, kuhajte ih na laganoj vatri, a ako je tekućina od kuhanja prerijetka, kuhajte je samu još toliko dok se ne reducira i postane nalik onoj iz konzerve. Zatim je miksajte ručnim mikserom 10-ak minuta.

Otkrivamo zašto je aquafaba najbolja veganska zamjena za jaja
Profimedia Savršena zamjena za jaja u slatkim i slanim receptima

Važno je da je posuda u kojoj se miksa, kao i sav pribor, savršeno čista jer i najmanji trag masnoće može spriječiti formiranje snijega. Ako je snijeg potrebno umiješati u drugu smjesu, činite to pažljivo i polako, isto kao i da se radi o snijegu od bjelanjaka. Osim u slasticama, aquafaba zamjenjuje jaja i u svim ostalim receptima u kojima imaju ulogu povezivanja ostalih sastojaka, a može se koristiti i termički neobrađena u raw prehrani. Još jedna zgodna stvar je što dobro podnosi zamrzavanje pa, ako je ne mislite odmah upotrijebiti, slobodno možete staviti u zamrzivač, najbolje u kalup za led.

I ne zaboravite pravilo - 1 jaje zamjenjuju 3 žlice aquafabe, tj. 1 bjelanjak 2 žlice aquafabe. 

Aquafaba majoneza
SASTOJCI za oko 280 g majoneze

Aquafaba slanutka , 60 ml

Dijon senf, 1/2 žlice

Sol, ½ žličice

Limunov sok, 15 ml

Jabučni ili vinski ocat, 10 ml

Stevia, rižin sirup, šećer trske ili zaslađivač po izboru, 15 ml

Biljno ulje neutralnog okusa (ulje avokada ili sjemenki grožđa), 180 ml

POSTUPAK

Stavite aquafabu slanutka u veliku zdjelu zajedno sa senfom, soli, limunovim sokom, octom i zaslađivačem po izboru. Pola minute miješajte električnim ručnim mikserom na jakoj opciji, da se svi sastojci dobro promiješaju. Odvojite količinu ulja koja vam treba u posudu iz koje ćete moći najjednostavnije izlijevati ulje. Dok miješate na najjačoj opciji miksera, lagano dodajte ulje u zdjelu tako da ga sporo ulijevate u ravnomjernom, tankom toku uz metlicu miksera, 5-6 minuta. Tako će se ulje ravnomjerno rasporediti i disperzirati u čim sitnijim kapljicama. Nastavite dok ne ulijete svo ulje i dok tekstura ne bude ona majoneze. Ovo može potrajati 10-ak minuta. Što više ulja stavite u majonezu, to će ona biti gušća (ali nemojte stavljati više od 180 ml). Kušajte i dodatno začinite po želji s bilo kojim od sastojaka, ovisno želite li slaniju varijantu (sol), svježiju i svjetliju (limunov sok), ljuću (senf ili papar), kiseliju (ocat), itd. Uzmite u obzir da dodavanjem previše tekućine majoneza gubi gustoću. Rashladite i uživajte, odlična opcija za sendviče ili u dressinzima za salatu.

Mousse od čokolade

SASTOJCI

240 ml aquafabe
140 g tamne čokolade
3 žlice bademovog mlijeka
15 g šećera
1 žličica soka od limuna
prstohvat mljevenog anisa

POSTUPAK

Nasjeckajte čokoladu, stavite je u vatrostalnu posudu te dodajte bademovo mlijeko. Stavite nad parnu kupelj te pustite da se otapa na laganoj vatri, bez miješanja. Kad se čokolada potpuno otopi u mlijeku, lagano je izmiješajte pjenjačom. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. U aquafabu dodajte sok od limuna te miksajte ručnim mikserom dok se ne oblikuju čvrsti vrhovi koji se treskanjem posude ne miču. Kada dobijete željenu čvrstoću, polako sipajte šećer, neprestano miješajući. Lopaticom za kremu lagano umiješajte čokoladu i mljeveni anis. Podijelite u čaše i ukrasite po želji te stavite u hladnjak na najmanje tri sata.

Otkrivamo zašto je aquafaba najbolja veganska zamjena za jaja
Shutterstock