Iako ljeto još nije ni blizu, zašto ga ne biste dočarali jednim ukusnim pićem? Riječ je o svima poznatoj Piña Coladi, piću koje potječe iz San Juana u Portoriku, gdje ju je, po svemu sudeći, stvorio barmen Ramón “Monchito” Marrero u Caribe Hiltonu 1954. Pomiješao je rum, kokosovu kremu i sok od ananasa i stvorio svima omiljenu ljetnu poslasticu. Naravno, nije došao do ovog okusa iz prve, eksperimentirao je s mnogim okusima, dok nije dobio ovaj danas svima poznat. Doduše, ako pitate Ricarda Garciju, koji je u to vrijeme također radio u Caribe Hiltonu, zapravo je on taj koji je smislio Piña Coladu, točnije zaslužan je za ubacivanje ananasa u cijelu priču. Naime, kad im je ponestalo kokosa, bio je prisiljen upotrijebiti ono što je u to vrijeme imao pri ruci a to je bio ananas - piće je poslužio u izdubljenom ananasu i tako je stvorena Piña Colada. No, ni tu priča ne završava - spominje se još i Ramón Portas Mingot, koji je bio angažiran kao glavni barmen u istom tom Caribe Hiltonu. Pogodio je sličan recept kao Ramón Marrero i stvorio Piña Coladu! Čak se i navedeni datumi razlikuju. Marrerov koktel datira iz 1954. godine (neki čak kažu i 1952.); Mingotov recept je navodno iz 1963. i moguće je da je prvi nazvao piće Piña Colada, ali recept je, po svemu sudeći, ipak došao od Marrera.
Bez obzira na točno podrijetlo, Portoriko ga je 1978. usvojio kao svoj nacionalni koktel a Caribe Hiltonu je uručen i proglas koji je 2004. godine potpisala guvernerka Portorika Sila María Calderón u čast 50. godišnjice pića.
Zanimljivo je da je Ramón Marrero, kako piše Forbes, sljedećih 35 godina osobno posluživao svoj koktel u tom hotelu!
Tijekom godina pojavljivale su razne verzije ovog koktela a mi vam donosimo jednu laganiju, manje kaloričnu verziju, koja sadrži kokosovu vodu umjesto kokosove kreme. Isprobajte je i začinite svoj radni tjedan!

Sastojci:

60 ml ruma s okusom kokosa
150 ml kokosove vode
60 ml soda od ananasa

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u shakeru s ledom. Dobro protresite i procijedite u čašu napunjenu ledom. Ukrasite kriškom ananasa i poslužite sa slamkom.