U ovotjednom izdanju rubrike Svjetska kuhinja na vašem tanjuru, putujemo u Švedsku. Pišemo o jelu koje se zove Köttbullar, a zapravo je riječ o mesnim okruglicama na švedski način. Rade se u kombinaciji mljevene govedine i mljevene svinjetine, a mogu se poslužiti s umakom od vrhnja. Pitate se postoji li onda razlika između švedskih i, recimo, talijanskih polpeta? O da! Švedske polpete su manje, u njih idu drukčiji začini, poput muškatnog oraščića i bijelog papra, a poslužuju se u kremastom umaku za razliku od talijanskih koji idu s umakom od rajčice. Recept je u nastavku pa ga pripremite i presudite koje okruglice su vam ukusnije!

Sastojci:

2 kriške starog kruha, izmrvljenog
125ml pavlake
1 žličica maslaca
1 mali luk, usitnjen
30dkg mljevene govedine
15dkg sitno mljevene svinjetine
1 jaje
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica soli
¼ žličica mljevenog crnog papra
¼ žličica mljevenog muškatnog oraščića
¼ žličica mljevene paprike
⅛ žličica mljevenog đumbira
1 žlica maslaca
¼ šalice pileće juhe
3 žlice brašna za sve namjene
2 šalice goveđe juhe ili po potrebi
pola čaše vrhnja

Priprema:

Korak 1
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C.
Korak 2
Stavite krušne mrvice u malu posudu i umiješajte vrhnje. Ostavite da odstoji dok mrvice ne upiju kremu, oko 10 minuta. Dok se kruh namače, otopite 1 žličicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri, ubacite luk i miješajte dok ne postane svijetlosmeđ, oko 10 minuta. Stavite luk u posudu za miksanje; pomiješajte sa mljevenom govedinom, mljevenom svinjetinom, jajetom, smeđim šećerom, soli, crnim paprom, muškatnim oraščićem, paprikom i đumbirom. Lagano umiješajte i krušne mrvice i vrhnje.
Korak 3
Otopite 1 žlicu maslaca u velikoj tavi na umjerenoj vatri. Oblikujte kuglice od dobivene smjese, stavite polpete u tavu i kuhajte samo dok izvana ne porumene, oko 5 minuta, često ih okrećući. Unutrašnjost polpeta i dalje će biti ružičasta. Stavite ih u posudu za pečenje, ulijte pileću juhu i pokrijte folijom.
Korak 4
Pecite u zagrijanoj pećnici dok polpete ne omekšaju, oko 40 minuta. Izvadite polpete na posudu za posluživanje.
Korak 5
Da biste napravili umak, ulijte ostatke iz prve tave u novu posudu i stavite je na umjerenu vatru. Umutite brašno dok ne postane glatko i postupno umutite onoliko juneće juhe potrebne da dobijete oko 2 i pol šalice tekućine. Neka se umak lagano kuha, neprestano miješajte dok ne postane gust, oko 5 minuta. Neposredno prije posluživanja umutite kiselo vrhnje. Začinite po želji solju i crnim paprom. Umak poslužite uz polpete.