Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

vinski noviteti

I prosecco je odsad ružičast!

Autor Ina Bednar Jozinović
Autor Ina Bednar Jozinović

Nakon dugog iščekivanja, napokon je stigao Prosecco DOC Rosé ili ružičasta verzija prosecca. Iako tržište već zadnjih nekoliko godina bilježi sve veću potražnju, kako pjenušavih, tako i rose vina, tek je 2020. dozvoljeno da ružičasti pjenušci nose oznaku prosecca. Proizvodnja ružičastih pjenušaca nije novitet na području Friulija i Veneta, gdje se isti proizvode već nekoliko desetaka godina, međutim do sada nisu smjeli imati oznaku "prosecco"

Izvor: StoryGourmet Press

Ideja da se proizvede rosé prosecco svakako je potaknuta i od strane ljubitelja ovog pjenušavog vina, koji već dugo iščekuju i roza verziju. Tome je doprinijela i sama situacija na tržištu, gdje su zadnje dvije godine, radi situacije uzrokovane pandemijom, mnogi proizvođači pretrpjeli brojne gubitke, pa bi plasman novog proizvoda sigurno trebao povećati prodaju. Prošle godine u svibnju, konzorcij Prosecco DOC objavio je nadopunu pravila apelacije, a zatim su talijansko Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalni odbor za vino prihvatili odluku o proizvodnji Prosecca DOC Rosé.

Izvor: StoryGourmet Press

Da bi pjenušac mogao imati oznaku Prosecco DOC Rosé potrebno je da zadovoljava sljedeće kriterije: za proizvodnju se smiju se koristiti samo autohtona sorta glera (koja mora biti zastupljena 85%) i crni pinot (10 – 15%), dopušteni urod je maksimalno 18 tona po hektaru za gleru te 13,5 tona po hektaru za crni pinot, crni pinot se mora proizvesti kao crno vino i mora dolaziti iz područja Prosecco DOC, prosecco se proizvodi isključivo charmat metodom, te tijekom sekundarne fermentacije mora odležati u inox tankovima minimalno 60 dana (tijekom toga dobiva kompleksne arome i sitne i delikatne mjehuriće), sve etikete moraju imati oznaku godišta (talijanski "millesimato"), Prosecco Rosé DOC se smije pustiti u prodaju od 1.siječnja, za vino iz prethodne godine (minimalno 85% grožđa mora biti iz berbe navedene na etiketi), a ovisno o dopuštenom šećeru, može biti u verzijama Brut Nature (jako suhi) ili Extra Dry (lagano sladak).

Izvor: StoryGourmet Press

Od domaćih vinskih trgovaca svjetske trendove odlično prati MIVA Galerija vina, u čijim je vinotekama odnedavno dostupan Villa Sandi Prosecco DOC Rosé Millesimato. Villa Sandi je kao jedan od vodećih proizvođača pjenušavih vina u Italiji uvidio golemi potencijal u rosé proseccu i odmah započeo s njegovom proizvodnjom. Kako u svom posjedu već imaju vinograde zasađene raznim sortama, pa tako i crnim pinotom, kod proizvodnje rosé prosecca koriste samo grožđe iz vlastitog uzgoja. Prosecco DOC Rosé može se prepoznati po nešto svijetloj ružičastoj boji te nježnim i postojanim mjehurićima. Arome mogu varirati od aroma bijelog i žutog voća, poput jabuke i kruške (karakterističnih za gleru), do citrusnih aroma (poput grejpa) te aroma crvenog bobičastog voća (karakterističnih za crni pinot). Odlikuje se svježinom i lepršavošću. Cjenovno je pristupačan, nižih je alkohola (uglavnom oko 11%) i laganiji od ostalih ružičastih pjenušaca na tržištu. Idealan je kao aperitiv, može se dodavati u razne spritzeve i pogodan je za sljubljivanje uz različita jela. Predviđa se da će njegova proizvodnja biti oko 30 milijuna boca godišnje.

Najčitanije

NAJNOVIJE

Najčitanije

Najnovije