Ideja da se proizvede rosé prosecco svakako je potaknuta i od strane ljubitelja ovog pjenušavog vina, koji već dugo iščekuju i roza verziju. Tome je doprinijela i sama situacija na tržištu, gdje su zadnje dvije godine, radi situacije uzrokovane pandemijom, mnogi proizvođači pretrpjeli brojne gubitke, pa bi plasman novog proizvoda sigurno trebao povećati prodaju. Prošle godine u svibnju, konzorcij Prosecco DOC objavio je nadopunu pravila apelacije, a zatim su talijansko Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalni odbor za vino prihvatili odluku o proizvodnji Prosecca DOC Rosé.

Ružičasti prosecco
StoryGourmet Press 

Da bi pjenušac mogao imati oznaku Prosecco DOC Rosé potrebno je da zadovoljava sljedeće kriterije: za proizvodnju se smiju se koristiti samo autohtona sorta glera (koja mora biti zastupljena 85%) i crni pinot (10 – 15%), dopušteni urod je maksimalno 18 tona po hektaru za gleru te 13,5 tona po hektaru za crni pinot, crni pinot se mora proizvesti kao crno vino i mora dolaziti iz područja Prosecco DOC, prosecco se proizvodi isključivo charmat metodom, te tijekom sekundarne fermentacije mora odležati u inox tankovima minimalno 60 dana (tijekom toga dobiva kompleksne arome i sitne i delikatne mjehuriće), sve etikete moraju imati oznaku godišta (talijanski "millesimato"), Prosecco Rosé DOC se smije pustiti u prodaju od 1.siječnja, za vino iz prethodne godine (minimalno 85% grožđa mora biti iz berbe navedene na etiketi), a ovisno o dopuštenom šećeru, može biti u verzijama Brut Nature (jako suhi) ili Extra Dry (lagano sladak).

Ružičasti prosecco
StoryGourmet Press 

Od domaćih vinskih trgovaca svjetske trendove odlično prati MIVA Galerija vina, u čijim je vinotekama odnedavno dostupan Villa Sandi Prosecco DOC Rosé Millesimato. Villa Sandi je kao jedan od vodećih proizvođača pjenušavih vina u Italiji uvidio golemi potencijal u rosé proseccu i odmah započeo s njegovom proizvodnjom. Kako u svom posjedu već imaju vinograde zasađene raznim sortama, pa tako i crnim pinotom, kod proizvodnje rosé prosecca koriste samo grožđe iz vlastitog uzgoja. Prosecco DOC Rosé može se prepoznati po nešto svijetloj ružičastoj boji te nježnim i postojanim mjehurićima. Arome mogu varirati od aroma bijelog i žutog voća, poput jabuke i kruške (karakterističnih za gleru), do citrusnih aroma (poput grejpa) te aroma crvenog bobičastog voća (karakterističnih za crni pinot). Odlikuje se svježinom i lepršavošću. Cjenovno je pristupačan, nižih je alkohola (uglavnom oko 11%) i laganiji od ostalih ružičastih pjenušaca na tržištu. Idealan je kao aperitiv, može se dodavati u razne spritzeve i pogodan je za sljubljivanje uz različita jela. Predviđa se da će njegova proizvodnja biti oko 30 milijuna boca godišnje.