Proljetne poslastice dolaze iz vrtova i polja a jedna od onih manje poznatih su paski, mladi izdanci češnjaka. Paski privlače ugodnim mirisom i okusom, kombinacijom češnjaka i mladog luka, pripremaju se pirjanjem, dodavanjem u variva i fritaje, uz jela od hobotnice, ali i kao dodatak tjestenini, rižotima i salatama. Zanimljivo je da se paski mogu pospremiti i za korištenje kroz godinu – kiseljenjem te zamrzavanjem. A da bi u potpunosti uživali u ovim izdancima važno je ubirati ih prije razvijanja cvijeta, dok su paski u formi izdanaka s nerazvijenim cvijetom, jer tada sadrže najbolje od okusa. A kako bi u ovoj proljetnoj poslastici uživali u raznim jelima preporuka je pripremiti pesto.

Sastojci
0,5 kg paski
0,25 kg parmezana
2,5 dcl maslinovog ulja
sok 1 limuna
po želji orašasti plodovi, sol, papar i bosiljak

Priprema
Postupak je jednostavan, ubrane paske operite te odvojite zadebljane dijelove prema vrhu biljke. Nasjeckajte stabljike. Dodajte svježe naribanog parmezana te zajedno belndajte u blenderu. Dodajte maslinovo ulje i limunov sok, a dodatkom količine maslinovog ulja određujete gustoću pesta. Blendajte. Po želji dodajte orašastih plodova i svježeg bosiljka. Pripremljeni pesto pospremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku.

Paski, i više nego dobar razlog za pripremu pesta
Profimedia