Odličan izbor sezonskog povrća, fina smjesa koja povezuje sastojke te hrskava podloga glavni su dijelovi slanih pita, obroka za prste polizati. Vrijeme je tikvica, domaćih rajčica, blitve i špinata, doba kada sami plodovi nude brojne ideje kako ih pripremiti da bismo u njima uživali. A miris netom pečene sočne pite znak je za gozbu, pa neka se i na vašem stolu nađu quichevi pripremljeni od prhkog tijesto i raznih nadjeva. Jedan od omiljenijih je onaj pripremljen s domaćim rajčicama u kombinaciji sa sirevima i aromatičnim začinima. Ne zaboravite i na feta sir koji je zbog svoje slanoće idealan sastojak slanih pita koje sadrže slatke komponente. Odlično se spaja s tikvicama i batatom te s blitvom i drugim lisnatim povrćem. Quiche se također može pripremiti s komadićima mozzarelle, dok su neobične, ali slatke i sočne namirnice luk, mladi luk ili ljutika s krumpirom.
Za mesoljupce tu je quiche sa šunkom, porilukom i brokulom, ili s tikvicama, paprikom, špinatom ili rajčicom. Ne zaboravite, osnova je uvijek krema od vrhnja i jaja ili varijanta s grčkim jogurtom umjesto vrhnja. Idealno pečena od prhkog tijesta, ali i lisnatog, slana pita je zdrav obrok odličan za doručak, ručak ili večeru, na vama je samo da poslužite.
Donosimo vam tri odlične slane ideje, a kombinacije su brojne.

Pita s rajčicama i bosiljkom

Ljetne slane pite
Profimedia 

Sastojci

ZA TIJESTO
120 g hladnog maslaca
200 g brašna
prstohvat soli
1 jaje

ZA NADJEV
300 g mini rajčica
1 vezica bosiljka
2 vezice rikule
200 g kiselog vrhnja
70 g naribanog ementalera
3 jaja
sol, papar
1 žličica soka od limuna
300 g ovčjeg sira

Priprema
Od navedenih sastojaka brzo zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte 1-2 žlice hladne vode), omotajte ga folijom te stavite na sat vremena u hladnjak. Za nadjev operite rajčice, ocijedite ih i prerežite. Bosiljak I rikulu operite, protresite te grubo usitnite. Vrhnje pomiješajte s jajima i ementalerom te začinite solju, paprom i sokom od limuna. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Namastite kalup za pitu (promjera 26 cm). Tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj površini tako da bude malo veće od kalupa. Potom obložite kalup tijestom. Ulijte mješavinu s jajima, stavite na to bosiljak i rikulu te lagano promiješajte. Ovčji sir ocijedite, razmrvite pa stavite na pitu. Poslažite rajčice i lagano ih utisnite. Pecite u pećnici oko 50 minuta do zlatnožute boje. Poslužite mlako ili ohlađeno.

Mini pite s tikvicama i roquefortom

Ljetne slane pite
Profimedia 

Sastojci

200 g brašna
100 g hladnog maslaca
4 jaja
4 tikvice
50 g roqueforta
100 g svježeg sira
svježi vlasac
sol, papar

Priprema
Umijesite tijesto od brašna, hladnog maslaca, 1 jaja i malo soli. Pokrijte ga i držite u hladnjaku 30 min. Za to vrijeme očistite i po dužini razrežite 4 tikvice na ploške. Zatim škarama narežite na rolice 1/4 vezice vlasca, vilicom razmrvite 50 g roqueforta te izmiješajte 3 jaja i 100 g svježeg sira. U svježi sir umiješajte vlasac i roquefort pa začinite solju i paprom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto premijesite, podijelite na 6 dijelova pa svaki okruglo razvaljajte i stavite u namašćeni valoviti kalupić tako da uokolo napravite povišeni rub. Po tijestu raspodijelite tikvice, premažite jajima sa sirom te pecite oko 25 minuta.

Quiche s lososom i špinatom

Ljetne slane pite
Profimedia 

Sastojci

600 g gotovog prhkog tijesta
1 kg svježeg špinata
300 g svježeg ili dimljenog lososa
3 jaja
250 ml vrhnja za kuhanje
sol, papar
1 češanj češnjaka

Priprema
Razvaljajte tijesto. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto stavite u kalup, a višak odrežite. Na tijesto položite papir za pečenje pa po njemu rasporedite razne mahunarke. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva pa pecite tijesto oko 10 minuta. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. Špinat operite i posušite pa ga kratko kuhajte u malo vode (ne dulje od 5 minuta). Ocijedite i operite pod mlazom hladne vode kako bi špinat sačuvao boju. Špinat stavite u posudu i nakratko ga ostavite na laganoj vatri. Dodajte češnjak i promiješajte. Losos narežite na kocke. S tijesta uklonite papir za pečenje. Na tijesto rasporedite špinat i losos. Razmutite jaja s vrhnjem, posolite i popaprite pa dobivenom mješavinom prelijte tijesto. Quiche pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.