Nekada je dozreli grm malina u vrtu bio znak da stiže ljeto, vrijeme ukusnog i sočnog voća. A maline, koje su donedavno rasle uz putove šuma i livada, danas su dostupnije zahvaljujući organiziranom uzgoju. Bez obzira na to što ih se može nabaviti tijekom cijele godine, one mirisne i domaće najbolji su odabir. Ovo voće je zanimljivo ne samo svojim okusom nego i zdravim sadržajem – 100 g svježeg ploda sadrži oko 86 posto vode, niske količine šećera (maline su u malim količinama dopušteno voće u keto dijeti) te su odličan izvor vitamina C. Zbog bogatog sadržaja antioksidansa maline su deset puta snažnije od rajčice te tri puta od kivija, a antioksidativna aktivnost ne gubi se zamrzavanjem ili pripremom džema. Osim što su idealne svježe, u malinama uživamo i u brojnim slatkim receptima. Kao stvoreni su za lagane doručke, večere i duga uživanja.

Slatki složenac od malina, čokolade i beze kora
Sastojci
500 g svježih malina
125 ml likera od višanja, slatkog vina ili nekog drugog likera
500 ml vrhnja za šlag
125 ml kiselog vrhnja
300 g bijele čokolade
200 g čokoladnih keksa ili čokoladnog biskvita
nekoliko kapi ekstrakta vanilije
200 g beze kora

Priprema
Maline narežite na komade i pomiješajte s likerom, odnosno vinom. Izmiksajte pola količine šlaga i nježno pomiješajte s kiselim vrhnjem. Preostalu količinu vrhnja za šlag zagrijte u loncu te prelijte u staklenu zdjelu koju ste stavili u lonac s kipućom vodom. U vrhnje dodajte kockice čokolade i ekstrakt vanilije te miješajte dok se čokolada ne otopi. Lonac maknite s vatre i tucite smjesu pjenjačom dok se posve ne ohladi. U vatrostalnu zdjelu (ili neku prozirnu staklenu) stavite sloj malina, prelijte ga dijelom čokoladne kreme, malo izmrvljenih keksa ili čokaldnog biskvita, dodajte komadiće beze kore i malo šlaga s vrhnjem. Cijeli postupak ponovite još dvaput. Po želji ukrasite strugotinama bijele čokolade te odmah poslužite. Dobar tek!