Ako ste iz Dalmacije, i već ste u nekim godinama, onda vam je poznata ona izreka - nema udaje bez Dikine kuharice. Dika Marjanović-Radica, rođena Splićanka, vrsna poznavateljica dalmatinske kuhinje koju je sama istražila i dokumentirala u svojoj legendarnoj kuharici “Dalmatinska kuhinja” bila je i ostala alfa i omega tradicionalne kuhinje s tih prostora.
Danas vjerojatno nema kućanstva bez te njezine knjige u kojoj su skupljeni brojni recepti iz dalmatinskog kraja. Naime, nakon što je završila učiteljsku domaćinsku školu, Dika Marjanović-Radica radila je kao nastavnica (prvo u Sinju, a potom u Splitu) ali je i tijekom 20-ih i 30-ih godina obilazila dalmatinski kraj te podučavala djevojke kuhanju, paraleno kušajući te zapisivajući autohtona jela s tog područja, doznavajući recepte od lokalnih žena.

Prvo izdanje kuharice objavila je 1939. u 47. godini, nakon što je dva desetljeća putovala i skupljala recepte. Knjigu je objavila je u vlastitoj nakladi, u Sinju a prvo izdanje imalo je svega 274 recepta.
Tijekom godina nastavila je putovati Zagorom i otocima te je dodatnim receptima nadopunjavala svoju kuharicu koja će do posljednjeg izdanja za njezina života, 1983. godine, narasti na 1300 jela.
Naglašavala je kolika je važnost sezonske i lokalne namirnice, koja je vrijednost tradicije i narodnih običaja te je sve to prenijela u spomenutu knjigu. Osim toga, u knjizi je pisala i o narodnim običajima vezanim uz serviranje jela kao i uz ugošćavanje, te je davala prijedloge dnevnih jelovnika za svako godišnje doba, bazirano na sezonskim namirnicama.

Poštujući takav pristup kuhanju, od danas ćemo svaki petak, cijelo ljeto, prenositi neke njezine ideje za ljetne jelovnike te predložiti po jedan recept iz svakog dnevnog menija, baziran na onome koji je zapisala Dika Marjanović-Radica.

RUČAK:
Juha od rajčica
Žličnjaci od griza
Filet pečeni na roštilj
Salata
Paradižet

VEČERA:
Nadjevene tikvice
Sir, kruška, breskve

Nadjevene tikvice po uzoru na recepturu Dike Marjanović Radice

Sastojci:
8 malih tikvica
50 dkg mljevenog goveđeg mesa
malo slanine i sube svinjetine
1 luk
2 češnja češnjaka
peršin
1 jaje
goveđi temeljac
sok od rajčice
ulje
sol, papar

nadjevene tikvice recept
Profimedia 

Priprema:
Oprati tikvice u kori, odrezati vrhove te ih izdubiti. Potom ih nadjenuti smjesom od mljevene govedine s malo slanine i suhe svinjetine.
Smjesa: U tavi, na 2 žlice ulja, zapržiti jedan srednje veliki, narezani luk, dodati meso, malo ga popržiti pa ohladiti. U meso potom dodati narezana 2 češnja češnjaka, peršin i 1 tučeno jaje, te sve dobro izmiješati. S tim nadjenuti tikvice, staviti ih u lonac, pirjati sa svih strana. Zatim doliti temeljac s malo soka od rajčice te sve pirjati na laganoj vatri sat vremena. Po potrebi uliti još vode ili temeljca a ako želite gušći umak, možete pred kraj dodati malo brašna. Poslužiti uz kuhani krumpir, po želji.