Srdela je skromna zvijezda mediteranske kuhinje, riba koja privlači dostupnošću, cijenom ali i bogatstvom hranjivih sastojaka. Srdela je bogata potrebnim i zdravim omega–3 masnim kiselinama koje štite zdravlje srca i krvnih žila, djeluju protuupalno te sudjeluju u prevenciji različitih oboljenja. Zanimljivo je kako bez obzira na visoki udio korisnih masnoća, srdela ne sadrži puno kalorija. Obiluje lako probavljivim proteinima, hranjivim nutrijentima, a posebno se ističe udjelom kalcija. I dok se srdele uglavnom pripremaju pržene u vrućem ulju podsjećamo i na druge zanimljive načine pripreme te uživanja u ovoj zdravoj ribi.
Brzi brudet od srdela s palentom
Sastojci
1 kg filetiranih srdela
3 velike zrele rajčice
1 veliki ljubičasti luk
3 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
list lovora
grančica ružmarina
malo svježeg peršina
sol, papar
maslinovo ulje
palenta
Priprema
Srdele očistite i filetirajte. Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak, dodajte nasjeckanu rajčicu. Kuhajte na laganoj vatri. Dodajte srdele, vino, lovorov list i ružmarin te kuhajte oko 15 minuta. Ne miješajte, povremeno lagano protresite posudu u kojoj pripremate brudet. lonac u kojem se kuha. Palentu pripremite prema uputama, dodajte malo maslinovog ulja i začine po želji. Poslužite toplo!
Marinirani fileti srdela
Sastojci
16 filetiranih srdela
100 ml maslinova ulja
50 ml octa od bijeloga vina
sol, šećer, papar
4 grančice timijana
8 kriški bijeloga tosta
Priprema
Pripremite marinadu od maslinova ulja, octa, malo soli, šećera i papra. Ostavite filete u marinadi 24 sata. Nakapajte kriške kruha maslinovim uljem i tostirajte ga na gril tavici s obje strane. Ukrasite svježim timijanom. Poslužite ribu na tanjuru s malo marinade uz preprženi kruh.
Srdele u vinovoj lozi
Sastojci
1 kg svježih srdela
1 manja šalica maslinova ulja
sol
300 g mekanih listova vinove loze
Priprema
Umočite listove vinove loze u posoljenu i kipuću vodu tri do četiri minute. Kratko isperite hladnom tekućom vodom kako bi listovi zadržali svoju zelenu boju. Raširite listove po upijajućem kuhinjskom papiru da se osuše. Očistite srdele, uklonite glavu i utrobu. Začinite s malo soli i ostavite da se ocijedi. Umotajte srdele u listove vinove loze. Napunjene listove vinove loze stavite u posudu za pečenje i prelijte maslinovim uljem. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 10 do 15 minuta.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.