Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anđeoska, vražja i božanska trica

Anđeli bi ga pili, kad bi im ga u čašu lili! - uzrečica je koja otkriva puno o nekom vinu pa je red predstaviti jedno dalmatinsko vino koje zaslužuje epitet božanskog baš kao i jedan anđeoski provansalski rose te čileanski crnjak koji je prema legendi vrag čuvao od lopova

 Izvor: Profimedia

Anđeli bi ga pili, kad bi im ga u čašu lili, davno je za dobro vino govorilo zagrebačko vinsko društvo koje se jednom mjesečno okupljalo na neformalnim kušanjima, u stvari tematskim radionicama na kojima su učili o vinu. Vrag ga zel, sam se je v grlo del, pričali su, pak, Zagorci zimi u kleti, a ljeti ispred nje o gutljaju koji je skliznuo gaseći im žeđ u grlu i paleći vatricu u glavi. Božjim darom, pak, mnogi su nazivali vino slaveći ga, a Bogom danom su Hvarani nazvali bijelu sortu bogdanušu čija vina imaju ponešto punoće, no nedostaje im kiseline. Navodno su joj naziv odabrali zato što su je pili za vjerskih blagdana. Vjerojatno za onih u kojima se ističe skromnost jer okusom najbolje pristaje kuhanoj junetini ili govedini. U ovoj anđeoskoj, vražjoj i božanskoj trici predstavit ćemo ipak jedno dalmatinsko vino koje doista zaslužuje epitet božanskog, a prije njega anđeoski provansalski rose te čileanski crnjak koji je prema legendi vrag čuvao od lopova.

Whispering Angel, Provansa. Cijena - 215 kuna
Izvor: StoryGourmet Press

Privlačne je, nježne ružičaste boje Whispering Angel, jedan od najpopularnijih i najviše prodavanih provansalskih roséa. Nenapadno miriše na crveno voće, breskvu, dinju, grejp i svježu travu, a okus mu je pun, sasvim suh i fino gladak. Vinarija Caves d'esclans je u dvorcu koji također nosi naziv doline Esclans, a rosé "indijanskog" naziva Anđeo koji šapuće je od sorti grenache, cinsault i vermentino iz vlastitih vinograda te od kooperanata. Napravio ga je Sacha Lichine, enolog koji je 2006. došao u vinariju i pojašnjava kako će svatko tko kuša ovo vino čuti šaputanje anđela, a tko dođe u vinariju možda ih i vidi. U Hrvatskoj ga prodaje tvrtka Akrobat, a butelja je stoji 215 kuna.

Carmenere Casillero del Diablo Concha y Toro, Čile. Cijena - 72,98 kune
Izvor: StoryGourmet Press

Još 1883. je čileanski odvjetnik, političar i biznismen Melchor Concha y Toro osnovao vinariju u mjestu Pirque nedaleko od Santiaga. Pola stoljeća poslije vinarija je izvezla prva vina, a danas su najveći u Južnoj Americi. Casillero del Diablo naziv je linije vina koji znači "vražji ormar". Don Melchor je vidio da netko krade ponajbolja vina pa je proširio priču da je u podrumu vrag. Radnici su povjerovali u to i krađe su prestale. Carménère je sorta koju su u Bordeauxu dodavali crnjacima kao začin, a u Čileu danas od nje rade izvrsna vina. U intenzivnom voćnom mirisu ovog snažnog, ali svježeg crnjaka dominiraju šljiva i trešnja, punog je okusa i butelja je u Vrutku 72,98 kuna.

Deorum Marko Sladić, Plastovo pokraj Skradina. Cijena - 195 kn
Izvor: StoryGourmet Press

Nimalo pretenciozan nije bio Marko Sladić iz Plastova pokraj Skradina kad je nazvao desertno vino od maraštine božanskim. Upravo to znači latinska riječ deorum, a vino je stvarno fino. Grožđe beru 30 dana nakon redovite berbe pa još 30 dana prosušuju na suncu. Noću ga pokrivaju kako se ne bi navlažilo, a povremeno i okreću da se svaka bobica podjednako osunča. Maceracija traje pet dana, fermentacija na divljim kvascima do 40, a vino šest mjeseci leži i u starim drvenim bačvama. Miriše na marelicu, suho grožđe, shu cvijeće, med i orašasto voće, okus je sladak, sirupast, ali ne i ljepljiv, štoviše svjež je te vrlo dug. Bocu od 0,5 litara Lu-Ma ekskluzivna vina prodaje po 195 kuna.

Magazin

Royals