U novom dijelu naše rubrike Iz Dikine kuhinje, nastavljamo s prenošenjem priča i recepata po uzoru na vrsnu poznavateljicu dalmatinske kuhinje, Diku Marjanović-Radicu. I ovaj put predlažemo ljetni meni za ručak i večeru po njenoj ideju te donosimo recept po uzoru na njezin. Prošli put smo pisali i o njezinim savjetima kako ugostiti goste i biti dobra domaćica iz njene knjige “Dalmatinska kuhinja” izdanja iz 1951. a ovaj put ćemo se dotaknuti teme - svečana večera.
Naime, kako piše u knjizi, Dika Marjanović-Radica posebno savjetuje kako postaviti stol kad je u pitanju neka svečanost kao, primjerice, krstitke, rođendani, svatovi ili slične proslave. Tako kaže da na stolu, osim svečanog stolnjaka i pravilno postavljenog stola u vidu onoliko pribora i tanjura koliko je jela, te čaša prema veličini i redu za piti, uvijek valja imati - cvijeće. Obično se izabere sitno cvijeće, najbolje u jednoj boji, obično bijeloj, kaže, te se stavlja po cvjetić u svaki ubrus ili se može poput prostirača nasuti u ravnoj crti posred stola ili okolo tanjura. Također napominje kako ne smije biti prenatrpano jer je to - neukusno.
Za stol kaže da ga treba složiti u obliku potkove, u sobi koja je svijetla, prostrana i prozračna. Stolnjak može imati pregib od glačanja po sredini te treba jednako visiti sa svake strane stola.
Juhu poslužuje domaćica a svako se jelo gostu ponudi dva puta, nakon što za ponovno posluživanje domaćica da znak. Također, nakon svakog jela se očisti stol a do deserta na stolu ostaju samo čaše i pribor za slatko.
U sljedećem nastavku ćemo prenijeti neke savjete iz knjige oko načina jedenja za stolom a do tad pogledajte jedan od Dikinih prijedloga za ljetni meni te pripadajući recept po uzoru na jedno od jela.

RUČAK:
Rižot od janjetine
Bravlje bržolice na žaru
Kisela salata, peveruni, kapulica, ljutika, krastavci

VEČERA:
Pirjani mladi pasulj sa rajčicama. Raci kuhani
Sir, cate, grožđe

JANJEĆI RIŽOTO
Sastojci:
1/2kg janjetine, bez kostiju
panceta
maslinovo ulje
1 luk
2 češnja češnjaka
mesni temeljac
čaša bijelog vina
10dkg riže
parmezan

janjeci rizoto recept
Profimedia 

Priprema:
Narežite meso i pancetu na kockice. Na maslinovo ulje stavite prvo kockice pancete a potom i meso te pirjajte podlijevajući temeljcem. Potom dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te podlijevajte temeljcem i bijelim vinom. Kroz nekih 30 minuta ubacite rižu, propirjajte, ulijte vruće vode ili temeljca da pokrije rižu i promiješajte. Kuhajte do željene konzistencije, dodajte sol i papar, peršin i malo maslaca a kad je gotovo, poslužite s parmezanom.