Zapečen, hrskav izvana, a mekan izunutra, bio bi najkraći opis mnogima omiljene mliječne namirnice ali ovaj put pripremljene na grilu. A kako bi i vaše iskustvo uživanja u pripremi sira na grilu bilo savršeno dobro je znati da nije svaki sir idealan za pečenje na roštilju i zato birajte one koji imaju visoku točku topljivosti. Naime, zahvaljujući tom svojstvu, toplina će otvoriti novu paletu okusa, a sir se neće lijepiti po roštilju. Jedan od najpoznatijih takvih sireva jest halloumi, sir koji vežemo uz odlične recepte Grčke, Cipra i Turske, a poznat je u cijelom svijetu. Proizvodi se od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka (može biti i u kombnaciji s kravljim mlijekom), slanog je okusa i teksture slične mozzarelli. Pečen se poslužuje kao toplo predjelo uz povrće, salate te namaze poput humusa i tahinija. Izlaganjem visokim temperaturama dobiva koricu i lijepu boju. Nezaobilazna delicija svakako su i francuski brie i camembert, meki sirevi koji pečeni na roštilju zadrže mekoću i kremastu teksturu iznutra, a izvana oduševljavaju savršenom koricom. Odličan su dodatak grilanom mesu, ali i kao predjelo posluženo uz tostiran kruh. Feta i škripavac su također odličan izbor. Deblje grilane kriške poslužite na komadu kruha uz rikolu, maslinovo ulje i lagani umak na bazi vrhnja i češnjaka.

Osnovni savjeti, osim da birate sir čiji okus i inače volite, jesu da sir za gril režete na debele kriške kako se ne bi prebrzo topio. Također, preporučuje se francuske sireve peći u komadu. Grilane poslužite uz dodatak svježih začina po vašoj želji, te uz nekoliko kapi vrhunskog maslinova ulja jer se okusi savršeno slažu. Zanimljivo je da su pečeni i grilani sirevi slaniji nego inače pa se odlično slažu s neutralnijim i slatkim umacima pa pokušajte i preliti malo meda preko pečenog sira. Pečeni sir voli kombinacije s pečenim i svježim povrćem, još toplog ga dodajte u salate, ali i u ukusne domaće hamburgere.

Sirevi se odlično slažu i s voćem, zato poigrajte se mini mozzarellom i ananasom ili breskvama, a zanimljiv je način pripreme i povrće punjeno sirom te zajedno grilano i posluženo toplo. Važno je naglasiti da sir prije roštiljanja treba dobro ocijediti kako kapanjem ne bi prouzročio previše dima koji bi pokvario ovu rapsodiju okusa.

A za potpuni užitak donosimo vam 3 recepta. Dobar tek!

Sir na gril
Profimedia 

Dimljeni sir na grilu

Sastojci

pola domaćeg dimljenog sira
maslinovo ulje
začini po želji
papar

Priprema

Dimljeni sir narežite na deblje trokute. Ne skidajte mu koru jer tako zadržava više prirodne arome. Pecite kratko te prije posluživanja prelijte s malo maslinova ulja i pospite svježim začinskim biljem po želji. Naša su preporuka vlasac, bosiljak i ružmarin . Poslužite uz salatu i svježe povrće.

Grilana feta s čilijem

Sastojci

4 kriške kruha
4 kriške feta sira
maslinovo ulje
malo usitnjene čili papričice

Priprema

Deblje kriške feta sira grilajte s obje strane. Također grilajte kriške kruha koje ste premazali s malo maslinova ulja. Na svaku grilanu krišku kruha utrljate malo čili papričice, dodajte grilanu fetu i po želji začinite maslinovim uljem. Poslužite uz mini rajčice.

Sir na gril
Profimedia 

Camembert s chutneyjem od ribiza

Sastojci

250 g crvenog ribiza
1 glavica luka
1 žlica ulja
110 g šećera
80 ml crnog vinskog octa
sol, papar
3 čili papričice
½ žličice cimeta
2 camemberta (od 300 g, u drvenom pakiranju)
1 žlica nasjeckanih listića peršina

Priprema

Operite i očistite bobice. Nasjeckajte luk i popržite ga na ulju. Karamelizirajte sa šećerom. Dodajte ocat i začine te ostavite 3 minute na vatri da se reducira, a potom dodajte ribiz. Obložite kutije od sira papirom za pečenje. Umetnite sir pa pecite na roštilju na najslabijoj vatri oko 20 minuta. Poslužite s peršinom i chutneyjem.

Sir na gril
Profimedia