Gurmani ljeto pamte ne samo po destinacijama i restoranima već i po jelima i okusima, a često su takva jela upravo ona pripremljena kod kuće te poslužena u dobrom društvu. Ukoliko planirate upravo takvo druženje oko stola predlažemo vam jela koja su definicija ljeta, koja se dobro slažu s čašom idealno rashlađenog vina, ona koja ćete pripremiti od namirnica lokalnih uzgajivača, ribara i koja ćete začiniti omiljenim maslinovim uljem i vinskim octom. I ne zaboravite, pamte se okusi i mirisi, ali i atmosfera, pa pažnju osim u pripremi ljetnih jela posvetite i uređenju balkona, terase, stola u vrtu; pripremite tanjure i prikladne čaše koji će slijediti ritam posluživanja. I ne žurite, ljetne večere su idealan trenutak za zaustaviti vrijeme.
Burrata i kroketi od maslina
Sastojci
maslinovo ulje
masline
60 dkg burrate
drobljeni papar
sol
bosiljak
timijan
mini rajčice
malo brašna
vrhnje za kuhanje
malo mlijeka
češnjak
mrvice
Priprema
Krokete napravite od nasjeckanih maslina koje prepržite s malo češnjaka i brašna. Zalijte mlijekom, promiješajte da se zgusne, dolijte vrhnje i začinite pa miješajte dok se ne počne odvajati od dna. Istresite na lim, poravnajte pa ostavite da se ohladi. Oblikujte u kuglice i pohajte u mrvicama. Rajčice marinirajte solju, paprom, timijanom i maslinovim uljem pa pecite u pećnici 4 minute na 180 stupnjeva. Burratu začinite maslinovim uljem, paprom, solju i sjeckanim listićima bosiljka. Poslužite na atraktivnom pladnju.
Salata s repovima od škampi
Sastojci
Miješana salata po izboru
očišćeni repovi škampa
nekoliko kriški kruha
peršin
Za preljev
5 žlica maslinova ulja
žlica crvenoga vinskog octa
malo češnjaka
žličica kruškovca
sok pola limuna
sol i papar
Priprema
Repove škampi kratko prepržite na tavi s malo ulja te posolite. Sve sastojke za preljev dobro promiješajte i prelijte salatu. Ostavite malo preljeva sa strane. Dodajte salati tople repove škampi. Vrući prepečenac od bijeloga kruha premažite ostatkom preljeva i pospite usitnjenim peršinom pa poslužite uz salatu. Ovo može biti cjeloviti obrok ali i ukusno predjelo.
Crni rezanci s ribom i pinjolima
Sastojci
300 g svježih crnih rezanaca ili tagliatella
2 šake pinjola
maslac
maslinovo ulje
4 fileta brancina
bosiljak
Priprema
Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi, ocijedite pa prebacite u tavu na kojoj ste otopili maslac i blago ga posolili te na njemu kratko prepržili pinjole. Podijelite s dvije do tri žlice vode od kuhanja. Poklopite i ostavite da odstoji 2 do 3 minute. Za to vrijeme na maslinovu ulju ispecite filet brancina, i to najprije na koži pa okrenite. Dodajte po želji bosiljak.
Salata s mahunama
Sastojci
200 g tjestenine (kratke)
mlade mahune
češnjak
mlada blitva
3 tvrdo kuhana jaja
sol, papar
maslinovo ulje
vinski ocat
parmezan
Priprema
U posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu. Skuhajte jaja. Opranu i osušenu mladu blitvu pomiješajte s kuhanim mahunama. Dodajte tjesteninu pa sve začinite i pažljivo promiješajte. Dodajte narezana tvrdo kuhana jaja i na listiće nariban parmezan. Poslužite odmah da blitva ne bi uvenula zbog octa.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.