Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Dikine kuhinje: Kuhane srdele s limunom

U novom nastavku naše rubrike donosimo prijedlog ljetnog menija za ručak i večeru uz recept jednog od jela po uzoru na jelovnik iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice

 Izvor: Profimedia

U i ovom nastavku rubrike Iz Dikine kuhinje, nastavljamo s prenošenjem priča i recepata po uzoru na autoricu, vrsnu poznavateljicu dalmatinske kuhinje, Diku Marjanović-Radicu. U rubrici predlažemo ljetni meni za ručak i večeru po njenoj ideji iz “Dalmatinske kuhinje” izdanja iz 1951. te donosimo recept po uzoru na njezin.

Ovaj put ćemo se baviti ribom i ribljim menijem, posebno za posne dane. Naime, u svom ljetnom jestveniku, Dika Marjanović-Radica naglašava kako unutar svakog sezonskog jestvenika, mora biti i onaj za posne dane. Jedan takav donosimo i danas, koji uključuje mahom riblja jela.
Riba je važan segment dalmatinske kuhinje, a Dika Marjanović-Radica u knjizi posebno naglašava koliko je važno poznavati ribu te je pravilno pripremati. Tako, primjerice, smatra da domaćica treba biti vješta i dobro upućena u kupovanje ribe te treba zapamtiti sljedeće: škrge moraju biti lijepe, jasno crvene boje, oči bistre i više izbočene, meso čvrsto a miris ugodan i svjež. Naglašava i da se riba kupuje zadnja, nakon obavljene ostale kupovine, kako bi se što manje hodalo s njom po suncu. Treba je odmah očistiti i pripremiti kako bi se jela što svježija.
O tome kako se čisti riba ćemo sljedeći put a do tad pogledajte prijedlog ljetnog jestvenika iz “Dalmatinske kuhinje” te recept za kuhane srdele po uzoru na recept iz kuharice.

RUČAK:
Riža sa spanaćom
Srdele kuhane s limunovim sokom
Krumpir na salatu
Voćni kolač
VEČERA:
Jaja s rajčicama ili kuhana riba
Salata
Lubenice

Kuhane srdele s krumpir salatom

 Izvor: Profimedia

1 kg srdela se dobro očisti od ljusaka, izvadi se utroba te se dobro operu i osuše. Kuhaju se u slanoj vodi, s komadom luka, malo papra, peršina, limunove kore i list lovora. Kad zavrije, pustiti da malo ključa a potom maknuti s vatre i ostaviti da malo odstoji. Srdele ocijediti, politi uljem i poslužiti s kriškama limuna. Kao prilog odlično ide krumpir salata koju napravite tako da skuhate krumpir, ogulite ga i narežete na kriške te prelijete maslinovim uljem. Uzmete i jedan ljubičasti luk koji očistite i narežete ga i malo ga potopite u vinski ocat. Potom krumpiru dodajte luk, dodatno još prelijte octom, posolite i popaprite.

Magazin

Royals