Da je glumica Sanja Vejnović vrhunska kuharica, znamo već neko vrijeme, a u to smo se i sami uvjerili kada nam je prije nekoliko godina skuhala sjajan ručak za potrebe editorijala za tiskano izdanje StoryGourmeta. Još uvijek se rado prisjećamo njezine fantastične juhe od buče, punjenog pileta i knedli od kruha te čokoladne torte bez brašna, s brezinim šećerom.

Recepti glumice Sanje Vejnović
StoryGourmet Press 

Sanja kod kuhanja ne pristaje na kompromise - sve se mora napraviti po pravilima, treba odvojiti dovoljno vremena, a treba uvijek naći vremena i za sve u miru pojesti, za stolom, u društvu, uz čašu vina. Zato nas je i oduševila nedavna vijest kako je Sanja Vejnović izdala svoju prvu kuharicu. Njezinu knjigu recepata 'Iz moje kuhinje, s ljubavlju' objavio je Mozaik knjiga, a u njoj glumica donosi vlastite recepte, kao i recepte koje je naslijedila, poput onog za Maminu šalšu od pomidora.

Izvrsne fotografije koje prate Sanjine recepte snimio je njezin suprug, filmski snimatelj Goran Mećava, a od jela kreće se s juhama, nastavlja salatama, vrhunskim glavnim jelima i završava desertima. Posebno je zanimljivo poglavlje o raznim tijestima te tjestenini koje Sanja sve mijesi sama. A mi vam donosimo njezin recept za slasne lazanje s povrćem.

Recepti glumice Sanje Vejnović
Goran Mećava Sanjine lazanje s povrćem

LAZANJE S POVRĆEM
(za 4 veće porcije ili 6 manjih)


Sastojci:
šalša od rajčica (domaća ili gotova)
500 g kuhanog špinata ili listova blitve (bez tvrđih dijelova)
300 g smeđih šampinjona
umak bešamel
500 g svježih lazanja
150 g naribanog parmezana (Grana Padano ili Parmigiano Reggiano)
200 g mozzarelle
1 žlica maslaca
1 žličica suhog ili svježeg timijana
prstohvat soli i papra


Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 ºC.
Šampinjone narežite na listiće debljine 1 cm. Na zagrijanu tavu stavite malo maslaca i šampinjone. Dodajte timijan, sol i papar. Pirjajte* nekoliko minuta. Šampinjone procijedite i stavite na stranu.
U proključaloj slanoj vodi kuhajte špinat ili blitvu oko 5 minuta. Procijedite i stavite na stranu.
Posudu za pečenje namažite maslacem. Dno prekrijte slojem bešamela. Na bešamel posložite lazanje (koje ne treba kuhati).
Tijesto prekrijte slojem šalše, špinatom i gljivama. Pospite ribanim parmezanom i na listiće narezanom mozzarellom. Opet prelijte slojem bešamela.
Slažite istim redom: lazanje, šalša, špinat, gljive, parmezan, mozzarella, bešamel, dok ne potrošite sve sastojke.
Zadnji sloj tijesta prelijte bešamelom i ribanim parmezanom.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 60 minuta dok lazanje ne porumene.